Connect with us

Lokalne

Sejdilar: Gorska naselja ne žele da budu dio centalne vodovodne mreže

Objavljeno

-

Delegat S.O. Dragaš Nedžmidin Sejdilar uputio je saopštenje za javnost u kojem navodi da izvršna vlast planira izgradnju centralnog vodovoda u gorskim naseljima, čiji mještani, prema njegovim riječima, ne žele da njihova sela budu dio centalne vodovodne mreže.

Projekat obuhvata sedam sela gorskog dijela Opštine Dragaš, Vranište, Mlike, Krstec, Rapču, Kukaljane, Ljuboštu i Lještane.

Sejdilar u izjavi za Radio Goru kaže da je projekat nastao 2012. godine, a da se od tada stanje sa vodom u gorskim naseljima promijenilo.

“Radi se o projektu iz 2012. godine. U međuvremenu su sela koja su imala problem sa vodom preduzela korake i rešila problem sa vodom. Na osnovu informacija koje imam sa terena, mještani iz gorskog dijela navedenih sela su se izjasnili da ne žele da budu dio centralne vodovodne mreže pod uslovima zacrtanim 2012. godine”, kaže Sejdilar.

Kao dodatni razlog protivljenja ovom projektu, Sejdilar vidi i to što bi iz fonda Gore oko 800.000 evra kapitalnih investicija otišlo samo za vodovod i ostala bi neka simbolična suma za ostala sela, a realizacija nekih projekata koji su započeti pretprošle i prošle godine, bila bi prekinuta.

“Opštinska izvršna vlast za vodovod u budžetu je predvidela investicije od oko 1.800.000 evra. Tu bi iz našeg fonda, iz Gore, oko 800.000 evra kapitalnih investicija otišlo samo za vodovod i ostala bi neka simbolična suma za ostala sela a neki projekti koji su započeti pretprošle i prošle godine bi bili prekinuti sa izgradnjom. Pored toga, prije implementacije projekta, Opštinska izvršna vlast ima obavezu da organizuje javne rasprave u selima kako bi upoznala mještanje sa projektom i radovima”, smatra delegat S.O. Dragaš.

Strahuje da bi neke njegove kolege nesvesnim glasanjem mogle dati legitimitet izvršnoj vlasti da sprovede ovaj projekat, te smatra da je najbolja varijanta za rješavanje ovog problema pokretanje peticije koja bi bila predata predsjedniku Opštine Dragaš i predsjedniku Skupštine Dragaš.

“S obzirom na to da u Skupštini opštine Dragaš ima mojih kolega koji samo klimaju glavom, glasaju i ne znaju za šta glasaju, glasaju šta im se naredi i kaže, bojim se da će, ako samo jedan od njih glasa, dati legitimitet izvršnoj vlasti. Zato smatram da se ovaj problem najbolje može rešiti pokretanjem peticije koja bi bila predata predsjedniku Opštine Dragaš i predsjedniku Skupštine Dragaš. U peticiji bi bilo traženo da se pomenuta sela isključe iz centralne vodovodne mreže”, zaključuje Sejdilar.

Sejdilar na kraju naglašava, da je ovo zlupotreba vlasti kako bi se mještanima povećale dažbine, gdje će, kako isti kaže, početi da plaćaju vodu koju im je Bog dao.