Connect with us

Kosovo

Šabani pozvao Vladu Kosova da zaustavi uzurpaciju seoskog zemljišta u Župi i Podgori

Objavljeno

-

Bahrim Šabani, poslanik u Skupštini Kosova ispred DSB članice Koalicije Vakat, govorio je na današnjoj sjednici Skupštine Kosova o uzurpaciji seoskog zemljišta u Župi i Podgoru i pozvao Vladu Kosova da zaustavi uzurpaciju.

Šabani je kazao da je u posljednje vrijeme došlo do tragične uzurpacije prava bošnjačke zajednice.

“Neki od vas možda znaju, dok možda većina vas i nema dovoljno informacija, ali u posljednje vrijeme došlo je do tragične uzurpacije prava nacionalne bošnjačke zajednice u regionima Župe i Podgore kod Prizrena, gdje većinski žive Bošnjaci u kojima je Agencija za privatizaciju stavila na licitaciju zemljište koje je seosko vlasništvo, odnosno utrina”, kazao je poslanik Šabani.

Šabani je govorio i o periodu od prije rata, kada je bivši režim učinio veliku nepravdu stavljanjem seoske imovine pod navodnim vlasništvom trgovinskog preduzeća “Lirija” iz Prizrena, a nešto kasnije jedan dio stavio pod vlasništvom neformalnog trgovinskog preduzeća “Sredačka Župa”.

“Bez znanja mještana i šire zajednice još u bivšem režimu učinjena je velika nepravda, tako što je ova seoska imovina stavljena pod navodnim vlasništvom trgovinskog preduzeća “Lirija” iz Prizrena, a nešto kasnije i u diktatorskom režimu jedan dio je izdvojen u neformalno trgovinsko preduzeće “Sredačka Župa”. Međutim, po nekim relevantnim podacima iz 1993. godine donijeta je odluka u Skupštini opštini Prizren da se seoska imovina vrati prethodnim vlasnicima kojima je to oduvijek i pripadalo. Po svoj prilici bit će da je propušteno da se ta odluka skupštine opštine ažurira u knjigama vlasništva i katastra te je načinjena još veća greška. Sada se ta imovina stavlja na licitaciju kao navodna imovina likvidiranih preduzeća “Lirije” i “Sredačke Župe” od strane Agencije za privatizaciju”, kazao je Šabani.

Šabani je kazao da je DSB Koalicija Vakat poslala pisma institucijama Republike Kosova u kojima se jasno stavlja do znanja da se ovom privatizacijom čini velika nepravda naseljima u Župi i Podgori.

“Mi smo na osnovu traženja našeg naroda uputili pismo institucijama Republike Kosova u ime Demokratske Stranke Bošnjaka-Koalicije Vakat koje smo najprije uputili Agenciji za privatizaciju, gdje smo jasno stavili do znanja da se ovom privatizacijom čini velika nepravda naseljima u Župi i Podgori zato što se mještanima fizički blokira pristup svojim privatnim imovinama i bukvalno im se oduzima životni prostor. Uzimajući u obzir da je riječ o većinskom bošnjačkom stanovništvu, kazao je Šabani.

Šabani je sa skupštinske govornice pozvao Vladu Kosova da zaustavi uzurpaciju seoskog zemljišta u Župi i Podgori.

“Sa ove skupštinske govornice, pozivamo vladu Republike Kosova da što prije reaguje kako bi Agencija za privatizaciju zaustavila prodaju seoskog zemljišta u naseljima Župe i Podgore kod Prizrena. Važno je da i ovom prilikom posebno naglasimo da je u ovih 15 naselja Župe i Podgore oduzeto preko 1239 katastarskih parcela, čija površina iznosi preko 5 hiljade hektara. Napominjem da je ova odluka o likvidaciji seoskih utrina naišla na strahovito nezadovoljstvo bošnjačkog naroda i građana albanske i drugih nacionalnosti u ovim regijama koji ovih dana javno izražavaju svoje ogromno nezadovoljstvo. O ovome je direktno upoznata i lokalna vlast u opštini Prizrena na sastanku sa predstavnicima svih sela, kao i šira kosovska javnost preko nekih medija. Na kraju želim da kažem da je na terenu pokrenuta i peticija građana protiv privatizacije seoske imovine. Zbog svega toga tražimo da se sva ta imovina proglasi javnim dobrom i vlasništvom skupštine Opštine Prizren kako bi mještanima Župe i Podgore ostala na korištenje, kao što je bilo i vjekovima unazad” kazao je Bahrim Šabani, poslanik u Skupštini Kosova ispred DSB članice koalicije Vakat.