Connect with us

Kosovo

Roditelji podnijeli tužbu protiv Ujedinjenog sindikata obrazovanja i Saveza samostalnih sindikata

Objavljeno

-

Zbog odlaganja početka školske godine, 16 roditelja podnijelo je tužbu Osnovnom sudu u Prištini protiv Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture i Saveza samostalnih sindikata Kosova, prenosi Koha.

Tužba je podnijeta zbog povrede ustavnih prava i međunarodnih konvencija o obrazovanju djece, a od Suda se traži da izrekne mjeru bezbjdnosti, kako bi sprečio sindikalce da se vrate u štrajk.

Roditelji koji su podnijeli tužbu protiv dva sindikata istakli su da strahuju da će nastavnici ponovo stupiti u štrajk.

Za određivanje mjere bezbednosti, prema riječima advokata Antona Nrecaja, biće potrebno najviše tri mjeseca. Ali vjeruje da će odluka biti doneta prije kraja ove godine.

“Sudija je dužan da se odmah pozabavi predmetom u brzom postupku. Zbog javnog interesa za pitanje štrajka sa kojim smo se nedavno suočili, zahtjev za mjeru bezbjednosti možemo da rešimo u roku od mjesec dana”, rekao je Nrečaj.

Roditelji tvrde da je štrajkom prekršena Međunarodna konvencija za djecu.

Roditelji su se u tužbi pozvali i na član 47. Ustava Kosova, gdje se ističe da “svako lice ima pravo na besplatno osnovno obrazovanje. Obavezno obrazovanje je regulisano zakonom i finansirano iz javnih sredstava”.