Connect with us

Kosovo

Redžepi: Akcenat je bio da mene slome

Objavljeno

-

Obistinilo se ono u šta mnogi Bošnjaci na Kosovu nisu vjerovali, skriveni planovi Srpske liste da biračke glasove rasporede drugim zajednicama, tako da oni odu kandidatima ili listama koje su u skladu s njihovim interesima. Pojava na političkoj sceni Kosova Andrijane Hodžić nije ništa novo, ali činjenica da je kao kandidat za poslanika u Skupštini Kosova ispred bošnjačke zajednice osvojila gotovo šest hiljada glasova, od toga gotovo pet hiljada u sredinama sa srpskom većinom ukazala je na opasnu igru Srpske liste. Prema riječima Emilije Redžepi, predsjednice Nove demokratske stranke ovo su bili jedni od najprljavijih izbora na Kosovu u koje je utrošeno i najviše novaca.

“Faktički jedan napad na ustavni poredak naše države je bio gdje je cilj Liste Srpske preko Andrijane Hodžić i Rasima Demirija ispred Koalicije Vakat bio dobiti sva tri rezervisana bošnjačka mjesta, ali nekako smo uspjeli da preživimo sve ovo što se dogodilo i dio smo parlamenta Republike Kosova”, kaže Emilija Redžepi za Sandžak Televiziju.

Njihovi glasovi u svim srpskim opštinama s većinskim srpskim stanovništvom na cjelokupnoj teritoriji Kosova prosto su, kaže, nevjerovatni.

“Otvorili smo jednu Pandorinu kutiju koja nas može koštati dugoročno, ne samo nas nego sve pripadnike manjinskih zajednica. U Prizrenu 20 godina nakon rata pripadnik romske zajednice, a dvije su bile političke opcije konstantno su zastupali i štitili pravo Roma unutar parlamenta. Sad ih nema zato što je listu Srpske podržala s tri hiljade glasova i oni su ušli u Parlament. U Opštini Dragaš također je bilo jako prljavo izbačeni su s posla ljudi koji su bili protiv Adema Hodže. Svašta se događalo”, kaže Redžepi.

U Prizrenu leži bošnjaštvo i zato je baš tu bio i jak udar.

“Da nije Bošnjaka iz prizrenskog kraja, tu leži bošnjaštvo. Akcenat je bio da mene slome. Nije bila Duda Balja, nju je rasturila Koalicija Vakat. Diskutabilno je ovo pitanje, o njemu će se tek govoriti pa sam odustala vidjela sam da me niko ne sluša. Ali sam rekla da ću stati čvrsto u prizrenskom kraju, tu me ne mogu pobijediti ni Srbija, ni novac ni Lista Srpska ni albanske partije koje su dijelile novac. Ništa me ne može pobijediti.

Pred Kosovom je podsjeća, popis stanovništva.

“Voljela bih da sada bude 40 hiljada Bošnjaka ako imamo 18 hiljada glasova onda ih možemo toliko imati. Vjerujem da će Srbi koji su glasali za Andrijanu Hodžić i Koaliciju “Vakat”u srpskim opštinama izjasniti kao Bošnjaci”.

Poručuje, podržat će Vladu Albina Kurtija, neće prihvatiti ministarsko mjesto već će u parlamentu braniti prava Bošnjaka.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply