Connect with us

Kosovo

Kurti: Francuska protiv ukidanja viznog režima za Kosovo

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti posle sastanka sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom izjavio da još uvek neće doći do liberalizacije viznog režima za Kosovo, prenosi Ljajmi.

Francuska je protiv ukidanja viznog režima, što je Makron ponovio na sastanku.

“18. jula navršavaju se tri godine od odluke Evropske komisije da vizni režim za Kosovo treba ukinuti, a sada smo ponovili naš zahtev da to bude učinjeno. Francuska ne preuzima na sebe obavezu da će to biti učinjeno”, kaže Kurti.

Borba protiv organizovanog kriminala, trgovina ljudima, korupcija i migracije stanovnika Kosova u EU su jedne od glavnih razloga zašto se Francuzi protive ukidanju viznog režima.

“Borimo se protiv korupcije, protiv organizovanog kriminala, i broj migracija je opao i možemo se nadati da će ova poseta Francuskoj ublažiti njihov skepticizam. Moramo ojačati naš dom, našu zemlju i nadati se da će nam prijatelji u EU pomoći da okončamo ovu nepravdu”, smatra Kurti.

On kaže da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i da je nepravedno da vizni režim ne bude ukinut.

Kurti je izjavio i da se razgovaralo i o dijalogu sa Srbijom i da se po tom pitanju nezavisnost Kosova ne dovodi u pitanje.

“Sa Srbijom smo spremni da razgovaramo o statusu naših odnosa, a ne o našem statusu, jer je on postavljen pre 13 godina kada je Kosovo proglašeno nezavisnom državom. Time je rasprava završena u pravnom smislu. Posvećeni smo konstruktivnom dijalogu. Srbija kaže da nikada neće priznati Kosovo, dok se od Kosova traže dodatne stvari”, kaže Kurti.

(Lajmi.net, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply