Connect with us

Kosovo

Rastu tenzije pred istek roka za tablice: Srbi najavljuju blokade u slučaju oduzimanja vozila

Objavljeno

-

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s predstavnicima Srba sa Kosova, samo nekoliko dana prije nego što bi trebalo da stupi na snagu odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice. Nakon ovog sastanka predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da ukoliko Priština krene nasilno da oduzima vozila blokiraće puteve.

Srbi se nisu odazvali pozivima na preregistraciju vozila i u slučaju nasilnog oduzimanja vozila sa starim srpskim tablicama blokiraćemo puteve na sjeveru Kosova, najavili su predstavnici Srba sa Kosova posle sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik Srpske liste i ministar u Vladi Kosova Goran Rakić izjavio je da Srbi ne pristaju na preregistraciju i da su dobili garancije i uvjeravanja da će predsjednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod.

„Predsjedniku Vučiću smo jasno rekli i tražili od njega da ukoliko Kosovske bezbjednosne snage specijalne jedinice policije ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, a naša imovina su upravo i te tablice i ta vozila, da ćemo iskoristiti sva sredstva i demokratski mirnim putem pružiti otpor i biće to otpor naroda. Ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom koja se tiče oduzimanja vozila sa KM tablicama blokiraćemo sve prelaze i ulaze od sjevera ka centralnom Kosovu, na jugu“, saopštio je Rakić odluku Srba.

Prema njegovim riječima, iako će protest biti miran niko ne može da predvidi šta će se desiti ukoliko se krene sa sprovođenjem odluke o oduzimanju vozila koja ne budu preregistrovana na RKS.

„Kada kažem miran demokratski otpor naroda mi to želimo i mislimo, ali ne znamo u šta će se sve to pretvoriti i kako će se situacija dalje na terenu odvijati, nažalost ne zna niko od nas šta će biti ukoliko neko nasilno krene da oduzima našu imovinu“, izjavio je Rakić.

On je pozive Vlade Kosova za preregistraciju vozila nazvao pritiscima i propagandom, navodeći da su do sada samo dva lica sa sjevera izvršila registraciju u registracionim centrima na sjeveru Kosova.

„Čestitam narodu i građanima koji trpe velike pritiske da preregistruju svoja vozila. Iako Priština nudi kampanju Srbi su prepoznali tu propagandu i dalje vjeruju samo državi Srbiji i predsjedniku Vučiću“, kazao je lider Srpske liste.

Sastanku sa Vučićem prisustvovali su predstavnici Srba u institucijama Kosova i institucija Srbije na Kosovu, kao i ministri odbrane i unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Miloš Vučević i Bratislav Gašić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, u 10 časova počela je sjednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji je okupio predstavnike vojnih i bezbednosnih institucija. Očekuje se obraćanje Vučića posle ovog sastanka.

Do sastanka Vučića sa Srbima sa Kosova i sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost dolazi uoči 31. oktobra kada ističe rok za preregistraciju srpskih vozila na RKS.

(RTK2)