Connect with us

Kosovo

Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobijen odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država, Evropske unije i država Kvinte (Sjedinjene Države, Italija, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska) da se period preregistracije vozila građana srpske nacionalnosti na kosovske tablice produži za deset mjeseci.

“Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtjev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije, kao i specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka”, rekao je Eskobar u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

Takođe, ukazao je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju francusko-njemačku inicijativu za dijalog Kosova i Srbije – ukazavši na mogućnost da bi javnost sa njom mogla biti upoznata.

“To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope. Dakle, kada je reč o detaljima – o njima se razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik Unija. Mi nismo učesnica u njemu, ali ga podržavamo. Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija sa dve vlade, u vezi sa suštinom toga mogla biti angažovana javnost”, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, čiji je delokrug rada usredređen na evropska pitanja.

Glas Amerike: Rekli ste da, šta god je sada predloženo, to neće biti konačno rešenje – što znači da se neće baviti srpskim priznavanjem Kosova. Međutim, važno je i priznanje pet država članica Evropske unije, koje to do sada nisu učinile. Postoji li neka veza sa time?

Eskobar: Apsolutno.

Glas Amerike: Kako?

Eskobar: Naš stav je da Kosovo mora postati deo Evropske unije i mora biti integrisano u evroatlantske strukture. Da bi se to dogodilo očekujemo da pet država (Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka, prim.nov) priznaju nezavisnost Kosova. Putevi ka priznanju i evropskim integracijama su zacrtani. To je dijalog koji predvodi Evropska unija. Zbog toga sam konstantno ohrabrivao Vladu Kosova da to shvati ozbiljno, da se pošteno angažuje – i razmatra rešenja koja mogu podrazumevati neki kompromis. Na kraju – priznanje nezavisnosti i intergracije su ključne.

Glas Amerike: Šta je sa ulogom američke vlade u svemu tome… Hoće li angažman biti pojačan i kakvu ćete ulogu imati?

Eskobar: Mislim da je već imamo. Izgrađeno je puno partnerstvo sa kolegom – predstavnikom Evropske unije. Potpuno smo angažovani i kroz zemlje Kvinte. Verujemo da, s obzirom na to da se stvari odvijaju na evropskom tlu i da obe strane imaju aspiracije prema evropskim integracijama – da bi proces trebalo da predvodi Evropska unija. Naša podrška je potpuna – u političkom i finansijskom smislu, kroz izgradnju kapaciteta i druge mehanizme kojima je potrebno osigurati da krajnji rezultat, čak i ukoliko u međuvremenu bude ostvaren neki međurezultat, stvori dugoročnu stabilnost za region.

(Glas Amerike)