Connect with us

Kosovo

Raka: Epidemiološka situacija na Kosovu među najboljim u Evropi

Objavljeno

-

Epidemiološka situacija na Kosovu trenutno je jedna od najboljih u Evropi, rekao je mikrobiolog Ljulj Raka, prenosi Koha.

Raka je u jutarnjem programu na KTV ipak dodao da Kosovo nije nikakva posebna oaza i da, imajući u vidu brzo širenje delta verzije koronavirusa u drugim zemljama, jedina zaštita ostaje vakcinacija.

“Ujedinjeno Kraljevstvo i Izrael, koji su primjeri vakcinacije, imaju veliki porast od preko 50.000 slučajeva dnevno. Britanija je uklonila sva ograničenja, ali ovo povećanje slučajeva nije praćeno povećanjem broja hospitalizacija ili smrtnih slučajeva. A ovo je suštinski, i omogućeno je vakcinacijom”, rekao je Raka.

Raka je dodao i da o tome govori i primjer SAD gde je 99 odsto smrtnih slučajeva u posljednja dva mjeseca, među onima koji su oklevali da se vakcinišu.

Na Kosovu je do sada broj vakcinisanih sa prvom dozom veći od 230.000, dok je drugu dozu primilo njih nešto više od 90.000 hiljada.

Od početka pandemije potvrđeno je 107.926 slučajeva zaraze koronavirusom, a 2.265 osoba je preminulo od posljedica kovid-19.

(Koha ditore, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply