Connect with us

Kosovo

Radnici privatnog sektora traže minimalnu platu od 300 evra i Radni sud

Objavljeno

-

Nezavisni sindikat privatnog sektora na Kosovu, protestovao je danas zbog lošeg stanja radnika u privatnom sektoru.

Protest je počeo na trgu “Zahir Pajaziti” da bi se nastavio do Narodnog pozorišta.

“Nismo robovi, ali radnici smo” “Stop diskriminaciji” bili su neki od transparenata koje su držali radnici privatnog sektora na Kosovu, a koji su protestovali tačno na Dan radnika, 1. maja.

Radnici u privatnom sektoru tražili su minimalnu platu od 300 eura i poštivanje zakona o radu.

Predsjednik Sindikata radnika u privatnom sektoru Jusuf Azemi izjavio je da se zemlja suočava s pandemijom koja dolazi od Boga i vlade. Pred demonstrantima, Azemi je rekao da privatni radnici rade s najnižim platama u regiji, rekavši da je i sigurnost posla u lošem stanju.

“U pogledu sigurnosti najgori smo u regiji. Kad radnik izgubi život, vlada ne okreće glavu da vidi može li radnik sahranu platiti sa svojih 200 eura plate. Vlada je obećala da će ekonomskim paketom radnici biti plaćeni tri puta više od 300 eura, ali to se nije dogodilo”, rekao je Azemi.

“1. maja radnici na Kosovu nalaze se u vrlo teškom položaju, kojeg institucije i poslodavci preziru i ignorišu, od 1985. godine, kada su prvi put nakon velike žrtve uspostavljena neka osnovna prava za radnike. Jedno od ovih osnovnih prava je radno vrijeme. Ovo je marš, protest upozorenja, jer ako se takav trend neodgovornosti nastavi, nećemo prestati prosvjedovati “, rekao je Alush Sejdiu, predsjednik Sindikata transporta i komunikacija Kosova.

Oni su takođe zatražili osnivanje Radnog suda koji će se baviti samo radnim sporovima na njihovom radnom mestu.

Kao simboličan znak, radnici privatnog sektora bacili su zaštitnu opremu na zemlju i postavili svoje transparente u blizini zgrade Vlade Kosova.

(Koha)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply