Connect with us

Kosovo

Prvih 100 dana Kurtijeve vlade: Nastavak dijaloga, nova imenovanja u javnoj upravi, otpuštanje ambasadora

Objavljeno

-

Vlada premijera Aljbina Kurtija danas obilježava 100 dana rada, nakon izglasavanja u Skupštini 22. marta ove godine, prenosi Ljajmi.

Kako navodi taj medij, do danas je Kurtijeva vlada održala ukupno 17 sjednica i odobrila upravljački program, a u prethodna tri mjeseca posebnu pažnju je posvetila dijalogu Bepgrada i Prištine i aktivnostima u diplomatiji.

Kurti se u okviru dijaloga prvi put sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 15. juna, a vladini zvaničnici su imali brojne aktivnosti u zvaničnim posjetama inostranstvu.

Vlada Kosova je izvršila brojne smijene i nova imenovanja u odborima javnih preduzeća. Pokrenuta je i pitanje neopravdano stečene imovine i započeta je izrada postupka provere. Pored odobrenog pregleda budžeta za 2021. godinu, Vlada Kosova odobrila je nekoliko nacrta zakona.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši kaže da je kosovska vlada na dobrom putu da sprovede obećanja tokom predizborne kampanje.

“Mnogo nezavisnih institucija vraća izgubljeni kredibilitet, iz dana u dan da se stvari vraćaju na pravi put, ali ima još puno posla. Smatram da je vlada u prva tri mjeseca vrlo produktivna, očekujem da će se u narednim danima intenzitet rada povećati i da će sva predizborna obećanja biti ispunjena”, izjavio je Abraši.

Demokratska partija Kosova smatra da je izvršna vlast na čelu s premijerom Kurtijem slaba, jer u ova tri meseca nije bilo odluka koje bi značile poboljšanje života građana.

“Ova vlada je slabija čak i od onoga što su najveći skeptici predviđali, očekivanja su bila mnogo veća. Vlada nije usvojila program više od dva mjeseca, a program koji je odobrila više je nalik školskom programu nego stvarnom programu vlade različitom od onoga što je obećavano u predizbornoj kampanji. Prvih 100 dana rada vlade obilježile su brojne greške i skandali, i dalje Kosovo ima najmanje vakcina po stanovniku. Iako je morala da se bavi vakcinacijom, zvaničnici vlade vodili su političku kampanju u drugoj zemlji. Videli smo skandale na međunarodnom planu od strane ministarke spoljnih, ali i u unutrašnjoj politici”, navodi član DPK.

Članica predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatčija rekla je da se je prvih 100 dana vlade pokazalo da su svi napori Samoopredeljenja bili usmereni samo da se ostvari korist na izborima.

“Videli smo loše upravljanje zdravstvom uz uzastopne skandale u kosovskoj diplomatiji. Ne znam da li je ispunjeno jedno od bezbroj obećanja zbog kojih je Kurti dobio na ovim izborima. Prema tome, ovih 100 dana karakteriše poricanje svih onih obećanja koja su data, ne samo tokom kampanje, već i tokom mnogih godina koje je stranka Samoopredeljenje provela u Skupštini Kosova. Zbog nedostatka znanja o upravljanju mnogi ovu vladu nazivaju vladom pripravnika”, kaže Sahatčija.

Alijansa za budućnost Kosova smatra je vlada Aljbina Kurtija najslabija od proglašenja nezavisnosti, dok je civilno društvo ocenilo je u prvih 100 dana vlada bila spora i bez značajnih odluka.

“Vlada Kosova je za sad pokazala da sporo donosi odluke koje se tiču interesa građana, za razliku od prve Kurtijeve vlade, ova je donela mnogo manje značajnih odluka. Ono što nas najviše brine je što vlada još uvek nije objavila godišnji plan rada, predstavila je četverogodišnji program, ali ne i plan rada”, kaže Medžida Demoli-Nimani.

(Lajmi, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply