Connect with us

Lokalne

Problem s nestankom struje u Gori treba podići na najviši nivo

Objavljeno

-

Unazad nekoliko dana počelo je seckanje sa snabdevanjem električnom energijom. Mnogi to doživljavaju kao provokaciju jer se javlja uglavnom oko iftara ili sufura. U principu ovo je fenomen koji se ne može objasniti nikakvom argumentacijom.

Naime kulminacija je nastupila juče kada je u više navrata prekidana struja na po desetak minuta i pola sata, pa je negdje oko 10:15 potpuno isključena i još uvjek nema.

Ovo pišem u vrijeme sufura kada moji ukućani negoduju, ponajviše zbog poteškoća prilikom pripreme obroka a kuća svetli od sveća poput crkve.

U više navrata izvještavali smo da ekipe izlaze na teren i po najgorim vremenskim uslovima i daju svoj maksimum. Ne vjerujem da je situacija drugačija i u ovom momentu, međutim koji je sada razlog za nestanak struje i za neprekidno seckanje. Vjetra nema, padavina nema, nasuprot, ovih dana vremenski uslovi su stabilni bez padavina, iako nije baš toplo.

Nekada u šali kažu ljudi ‘ne vozite brzo pored bandera stvorićete promaju pa će nestati struje’.

Ostavimo šalu na stranu, u momentu kada je u Gori malo više ljudi, kada je živnula cijela Gora i proljepšala se najljepšim ukrasom-OMLADINOM, neko jednostavno dalekovod prema Restelici isključi na nekoliko sati ili na cijelu noć. Ta ista omladina koja se okupila da se malo druži, jer joj je prošle godine u potpunosti bilo uskraćeno, umjesto da mirno provodi vrijeme kod kuće u skladu sa antikovid mjerama, biva zbog nedostatka interneta i struje, prinuđena na neplanirani izlazak iz kuće.

Ovo definitivno, više nije problem samo elektrodistribucije, ovo je i politički problem. Ovakvi prekidi se najcećšće dešavaju prilikom masovnijeg dolaska naše dijaspore, prilikom obilježavanja značajnijih vjerskih dana, kao što su bajrami, u vremenu priprema iftara i sufura.

Kažem politički iz razloga što se napokon ovaj problem treba podići na najviši nivo i što se o ovome treba progovoriti u parlamentu Kosova. Ukoliko neko i ne mari za ovu populaciju i kraj, koji je uzgred budi rečeno, redovan platiša, onda nekim institucijama treba reći da smo mi tu i da nas ne mogu ignorisati. Na kraju krajeva imamo predstavnika/e u parlamentu pa neka izvole i neka se potrude da za interes građana progovore koju riječ.

Kako god, mnogima je došlo do grla. I ja dok ovo pišem kiptim od bijesa, jer uprkos svom tolerantnom odnosu punom razumjevanja za sve i svakoga, ovo više ne mogu da razumjem niti da tolerišem. Ako ne mogu ništa drugo, mogu da javno iznesem svoje mišljenje. Ako ne mogu drugo ništa mogu da kažem da ako je i od elektrodistribucije, ovo je ipak previše, prevršilo je svaku mjeru.

Nuhija Tairovci, direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Gore