Connect with us

Kosovo

Pripadnici KBS ove godine u mirovnim misijama sa Nacionalnom gardom Ajove

Objavljeno

-

“Simboličan broj“ pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga pridružiće se u ovoj godini Nacionalnoj gardi američke države Ajova u mirovnoj misiji, najavio je komandant, Rahman Rama, piše Gazeta Express.

„U fazi smo završetka procesa i tokom tri mjeseca u 2021. bićemo dio mirovne misije sa Nacionalnom gardom Ajove“, rekao je on ne precizirajući i koje mirovne misije će deo postati pripadnici KBS.

Rama je, međutim, učešće KBS u vojnim misijama sa SAD najavio i sredinom 2019. navodeći tada da će učestvovati u misijama u Iranu i Iraku.

Komandant KBS ocijenio je i da su KBS ispunile svoje ciljeve za prethodnu godinu i da imaju kapacitete da učestvuju u mirovnim misijama, piše Gazeta Express.

„Vidimo da su KBS u 2021. operativnije naprednije i sve većih kapaciteta u skladu sa mandatom i misijom koju imamo“, rekao je on televiziji RTV21, prenosi Gazeta Express.

U posljednjem obraćanju u 2020. vršiteljka dužnosti kosovske predsjednice i, kako je sama istakla, glavnokomandujuća KBS, Vjosa Osmani, je u obraćanju pripadnicima KBS-a, poručila da je vrijeme da postanu dio NATO i mirovnih misija, dok je na dan KBS poručila i da će se proces transformacije KBS odigrati i brže nego što je planirano.

Proces transformacije KBS u vojsku, počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika KBS, Zakona o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova.

Inače, KBS, ali i Kosovo, duži niz godina gaje posebne odnose sa američkom državom Ajova gde je 2016. i otvoren prvi kosovski konzulat, tri godina nakon što su se Kosovo i Ajova „zbratimili“. Isto tako, Nacionalna garda Ajove od 2011. godine blisko sarađuje sa KBS.

Početkom 2019. čak je bila i planirana posjeta komandanta Nacionalne garde Ajove majora generala Timotija Ora (Timothy Orr) Prištini, ali je otkazana zbog, kako su javili mediji – otpora tadašnjeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, da suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i BiH.

(Agencije)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply