Connect with us

Kosovo

Prije 22 godine počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije

Objavljeno

-

Na današnji dan prije 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Vojna akcija NATO saveza na teritoriji tadašnje Savezne Republike Jugoslavije počela je 24. marta 1999. godine.

Povod ove intervencije je bio progon Albanaca na Kosovu koji su sprovodile bezbednosne snage Srbije.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji.

Najprije su gađani protivvazdušna odbrana i drugi objekti Vojske Jugoslavije, i to u Prištini, Batajnici, Rakovici (Straževica), Mladenovcu i drugde.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, potpisivanjem rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti UN, nakon čega je usljedilo povlačenje srpske vojske, policije i paravojnih formacija sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Tokom NATO intervencije 1999. godine počeo je progon Albanaca sa Kosova. Policija i paravojne formacije Srbije i Vojska Jugoslavije su tokom NATO bombardovanja 1999. godine sprovodile koordinisane operacije nasilja nad albanskim stanovništvom s ciljem da ga proteraju sa Kosova i tako održe kontrolu Beograda nad pokrajinom. Srbijanske vlasti su vršile organizovana ubistva, deportacije i masovne progone kosovskih Albanaca, uz značajnu upotrebu državnih resursa. Vladine snage su ubile na hiljade civila koji nisu bili borci, uključujući žene i djecu, šireći strah i paniku među kosovskim Albancima da bi ih naterali na odlazak. Silovanja kosovskih devojaka i žena su takođe vršena u službi etničkog čišćenja.

Hotimične aktivnosti srpskih snaga prouzrokovale su odlazak najmanje 700.000 albanskih izbeglica s Kosova u kratkom vremenskom periodu. Prema statistici UNHCR-a, ukupan broj izbeglica s Kosova je 9. juna iznosio 862.979 osobe. Prognanim građanima su pogranične vlasti prilikom napuštanja zemlje oduzimale lična dokumenta i druge dokaze o državljanstvu, vršeći sistematsko brisanje identiteta.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply