Connect with us

Kosovo

Eljezi: I osobe zaražene Kovidom će moći da glasaju

Objavljeno

-

Ostalo je manje od dvije nedjelje do lokalnih izbora 17. oktobra, CIK vrši sve neophodne pripreme da izborni proces protekne u najboljem redu. Portparol ove institucije Valjmir Elezi rekao da rade na tome da bude sve spremno za dan izbora.

„Trenutno se sprovode aktivnosti koje su predviđene operativnim planom i ideja je da se ti zadaci ispune tako da CIK bude spremna za 17. oktobar. Na osnovu napretka u radu, verujemo da će sve biti spremno za dan izbora, 17. oktobra”.

On je za Klan Kosovu potvrdio da glasači na dan izbora neće morati da imaju dokaz o vakcinaciji.

Eljezi jedodao da bi traženje dokaza o vakcinaciji ograničilo biračko pravo.

„Za ovaj izborni proces, za razliku od onog od 14. februara, znamo da je za vakcinu potreban pristup institucijama. Što se tiče pitanja glasanja na dan izbora, CIK neće zahtjevati od birača da dokažu da su vakcinisani ili negativni na jednom od testova na Kovid. To ne bi bilo ispravno i takođe nije u skladu sa ustavnim pravom da se biračko pravo ograniči dokazom o vakcinaciji. Zasad znamo iz podataka da vakcinacija svih građana još nije obavljena, u ovom slučaju i građana sa pravom glasa”, dodao je on.

Dodao je da će se tokom glasanja poštovati sve antikov mjere.

„Molimo sve građane sa pravom glasa koji izađu na biračko mesto dok čekaju na biračkom mestu da se drže rastojanja od 2 metra, takođe je potrebna distanca dok ulaze na biračko mesto. Birači moraju stalno nositi masku, osim kada ih mora identifikovati član biračkog odbora. CIK će na ulazu postaviti dezinfekciono sredstvo, tako da birači mogu dezinfikovati ruke na ulazu i izlazu sa biračkog mesta”, kazao je portparol CIK-a.

Dodao je i da će svoje pravo glasa moći da iskoriste i osobe koje su zaražene koronavirusom.

„CIK će formirati mobilne timove koji će ići na adrese građana koji su nažalost zaraženi Kovidom-19“.

(RTK, RTK2, Klan Kosova)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply