Connect with us

Kosovo

Premijeri Kosova i Albanije osudili ponašanje zvaničnog Beograda

Objavljeno

-

Premijer Kosova Albin Kurti je još jednom ponovio da su Specijalne jedinice Kosova raspoređene na sjever kako bi se zaštitile granice.

On je nakon susreta sa premijerom Albanije Edijem Ramom u Prištini naveo kako je sve odluke donosio u koordinaciji sa ministrom unutrašnjih poslova, dok je “Srbija na granicu sa Kosovom dovela ministra odbrane”.

Posjeta premijera Rame Kosovu dolazi u vrijeme povećanih tenzija na sjeveru Kosova, zbog barikada tamošnjih Srba, koji čine i većinu u tom dijelu Kosova. Oni već osmi dan blokiraju granične prelaze Jarinje i Brnjak, kao i puteve koji vode do njih zbog recipročnih mjera koje su kosovske vlasti uvele za registarske tablice iz Srbije.

Na ova dva prelaza se nalaze i pripadnici Specijalne policije Kosova, kako bi zaštitili prelaze. U nekoliko navrata granični prelaz Jarinje su nadletali vojni avioni Srbije, dok je državni vrh ove zemlje saopštio da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar nadomak granice sa Kosovom.

Kosovski premijer je još jednom u izjavi nakon susreta sa albanskim kolegom istakao da kosovski Srbi blokiraju sami sebe, jer su “prije svega Srbi ti koji zbog blokada moraju da pješace kako bi prešli preko graničnih prelaza”.

On je još jednom pozvao građane Kosova iz srpske zajednice da spuste tenzije jer “institucije samo rade svoj posao”. Kurti je rekao i da je o situaciji na sjeveru Kosova razgovarao i sa sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, te dodao da je kosovska strana spremna na razgovore.

Premijer Albanije Edi Rama je osudio ponašanje zvaničnog Beograda zbog odluke kosovskih vlasti da uvede recipročne mjere za registarske tablice iz Srbije. On je nakon sastanka sa Kurtijem istakao da je stav Albanije jasan kada je u pitanju blokada dva granična prelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

“Svjedoci smo vojnih teatralnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo. Ti manevri ne štite srpske građane na sjeveru Kosova, kako tvrdi rukovodstvo zvaničnog Beograda”, rekao je Rama na konferenciji za novinare u Prištini.

On je rekao da se trenutne nesuglasice između Prištine i Beograda mogu rješiti isključivo dijalogom.

“Srbija nema pravo da registarske tablice pretvara u sukob. Od muve se pravi bizon, kao da je Kosovo tražilo rat”, rekao je Rama.

Sa druge strane, Rama je pozvao Kosovo da ne izaziva sukobe sa međunarodnim prijateljima zbog raspoređivanja Specijalne jedinice na sjeveru.

Rama na Kosovu boravi nakon posjete Sjedinjenim Američkim Državama gdje je učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Premijer Kosova Kurti u Albaniji je u zvaničnoj posjeti bio u februaru 2020. godine. To je bila njegova prva posjeta Albaniji od stupanja na dužnost premijera Kosova.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je bitno da Kosovo i Albanija budu spremne, angažovane i jasne u svakom koraku za uklanjanje granice između dvije zemlje.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji rekao da će oni, kao dva premijera Kosova i Albanije unaprediti međudržavnu saradnju “kakvu je narod uvijek želeo da vidi”.

(Slobodna Evropa, Info-ks.net)