Connect with us

Kosovo

Premijer Kurti razgovarao sa predstavnicima goranske zajednice

Objavljeno

-

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti razgovarao je sa predstavnicima goranske zajednice na Kosovu iz akademskog svijeta, nevladinih organizacija, medija i institucija Kosova.

Izražavajući zahvalnost za doprinos goranske zajednice na Kosovu, premijer Kurti je istakao posvećenost Vlade povećanju blagostanja ove zajednice. On je posebno istakao podršku koju pruža Kancelarija za pitanja zajednica pri Kancelariji premijera. To je uključivalo predstavljanje zajednice u šemi praktičnog rada u institucijama u proteklih šest mjeseci, kao i grantove koji podržavaju NVO u njihovom radu na promovisanju i zaštiti prava zajednice.

Ocjenjujući program balkanistike na Univerzitetu u Prištini, koji vodi gospođa Seniha Gylderen Krasnići iz zajednice Gorana, istaknuta je dodjela 5 stipendija studentima iz nevećinskih zajednica za upis na ovaj program, što je jedina ovakva prilika u regionu za studente da uče službene jezike Kosova, uz izučavanje lingvistike i jezičkih i kulturnih karakteristika Balkana.

Govoreći o primjeni Zakona o upotrebi jezika, premijer Kurti je istakao podršku koja je data Kancelariji Povjerenika za jezike, kao i započetim poslovima na formiranju Jednice za prevođenje i usklađivanje u okviru Kancelarije premijera.

Razgovarano je o jačanju uloge opštinskih službenika za zajednice i povratak. Bilo je riječi i o konferenciji organizovanoj u junu radi razmjene dobrih praksi i još jednoj konferenciji koja će se održati ove nedjelje.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima i budućim koracima za povećanje zajedničke posvećenosti otvaranju novih radnih mjesta, razvoju turizma i povećanju blagostanja zajednice Gorana na Kosovu.