Connect with us

Kosovo

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili da izađu iz institucija Kosova

Objavljeno

-

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili su da napuste institucije Republike Kosova 5. novembra.

To je odlučeno nakon sastanka predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika sjevernih kosovskih opština i predstavnika svih kosovskih institucija sa sjevera Kosova, uključujući radnike suda, tužilaštva i policije koji je održan u Zvečanu na sjeveru Kosova.

“Odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri opštine na sjeveru Kosova, ali i da napustimo učešće Srba u organima pravosuđa, policije i administrativnog osoblja u četiri opštine na sjeveru”, rekao je Goran Rakić ispred Srpske liste koja je vodeća partija Srba sa sjevera Kosova koja ima podršku Beograda.

On je dodao da ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok “Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu”.

“To konkretno znači, dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim ostalim sporazumima koji su zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština”, navodi se u zaključcima sastanka.

Zajednica srpskih opština je, inače, jedan od sporazuma koji su dvije strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Kosovo odbijaja realizaciju sporazuma o o formiranju zajednice sa srpskom većinom jer je Ustavni sud ocjenio da je to protivustavno.

Goran Rakić je ovom prilikom i podneo ostavku na mjesto ministra u vladi Aljbina (Albin) Kurtija. Poslanik Igor Simić je takođe rekao da podnosi ostavku u ime svih deset poslanika u Skupštini Kosova.

Ostavku u ime Srba zaposlenih u pravosuđu i tužilastvu podneo je i predsjednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić. Ostavku su podneli i srpski pripadnici policije Kosova na severu.

Ostavku su podneli i gradonačelnici na sjeveru koji rade u sklopu kosovskog sistema.

Rakić je rekao i da se Srbi sa sjevera Kosova trude da sačuvaju mir i stabilnost i da ne prete nikome.

Srpska lista u Vladi Aljbina (Albin) Kurtija, inače, ima jedno ministarsko mjesto i svih deset poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ova vodeća partija kosovskih Srba ima vlast u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranka takođe ima veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Radio Slobodna Evropa)