Connect with us

Kosovo

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili da izađu iz institucija Kosova

Published

on

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili su da napuste institucije Republike Kosova 5. novembra.

To je odlučeno nakon sastanka predsjednika Srpske liste Gorana Rakića, četiri gradonačelnika sjevernih kosovskih opština i predstavnika svih kosovskih institucija sa sjevera Kosova, uključujući radnike suda, tužilaštva i policije koji je održan u Zvečanu na sjeveru Kosova.

“Odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu i četiri opštine na sjeveru Kosova, ali i da napustimo učešće Srba u organima pravosuđa, policije i administrativnog osoblja u četiri opštine na sjeveru”, rekao je Goran Rakić ispred Srpske liste koja je vodeća partija Srba sa sjevera Kosova koja ima podršku Beograda.

On je dodao da ove odluke o napuštanju i suspenziji u institucijama ostaju na snazi sve do trenutka dok “Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu”.

“To konkretno znači, dok ne povuče jednostrane i protivpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim ostalim sporazumima koji su zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština”, navodi se u zaključcima sastanka.

Zajednica srpskih opština je, inače, jedan od sporazuma koji su dvije strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Kosovo odbijaja realizaciju sporazuma o o formiranju zajednice sa srpskom većinom jer je Ustavni sud ocjenio da je to protivustavno.

Goran Rakić je ovom prilikom i podneo ostavku na mjesto ministra u vladi Aljbina (Albin) Kurtija. Poslanik Igor Simić je takođe rekao da podnosi ostavku u ime svih deset poslanika u Skupštini Kosova.

Ostavku u ime Srba zaposlenih u pravosuđu i tužilastvu podneo je i predsjednik Osnovnog suda u Mitrovici Nikola Kabašić. Ostavku su podneli i srpski pripadnici policije Kosova na severu.

Ostavku su podneli i gradonačelnici na sjeveru koji rade u sklopu kosovskog sistema.

Rakić je rekao i da se Srbi sa sjevera Kosova trude da sačuvaju mir i stabilnost i da ne prete nikome.

Srpska lista u Vladi Aljbina (Albin) Kurtija, inače, ima jedno ministarsko mjesto i svih deset poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Ova vodeća partija kosovskih Srba ima vlast u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu. Stranka takođe ima veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Radio Slobodna Evropa)