Connect with us

Kosovo

Kurti poziva sve građane na sjeveru Kosovu da ostanu mirni

Objavljeno

-

Posle dešavanja na sjeveru zemlje, gdje je Srpska lista odlučila da napusti institucije Kosova, reagovao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Kurti je rekao da je predsjednik Srbije lagao i razočarao Amerikance i Evropljane. „On se vrlo često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, kao nedemokratska zemlja, postaje oruđe Kremlja. Takođe, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra informisanja, sada predsjednika Srbije. Ovo je njihova lična bitka za vlast, ni za građane ni za državu“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova.

„Nema potrebe da gubite vrijeme i nastavljate da odlažete ni 2022. Podržavajući Miloševića i Šešelja, napustili ste Kosovo prije četvrt vijeka. Podržavajući danas Putina i Lavrova, napuštate Evropu. Pozivam sve Srbe na Kosovu da zadrže mir, mir i bezbjednost. Nisam ja premijer protiv vas, ali Beograd je protiv mene”, rekao je Kurti.

Kurtijev ceo post na Fejsbuku:

Dragi građani Kosova,

Od 1. novembra počelo je izdavanje opomena upravljačima vozila ilegalnih tablica na teritoriji Kosova, tablica koje su nasljeđe Miloševićevog režima. Do danas, broj izdatih opomena je 843. Nije bilo nikakvih incidenata i nije registrovana nijedna žalba. Ovako nastavljamo do 21. novembra, kada započinjemo izricanjem novčanih kazni, u skladu sa zakonom. U međuvremenu, građani mogu zamjeniti ilegalne tablice KM, PR itd. onim službenim RKS, uz velike poreske olakšice.

Predstavnici Srpske liste su prije nedjelju dana izjavili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni. Ipak, nisu sačekali 21. novembar: Beograd je započeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo.

Jasno je o čemu se radi: predsjednik Srbije je lagao i razočarao amerikance i evropljane; On se često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne kao demokratska zemlja, postaje oruđe Kremlja. Takođe, čini se da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg ministra informisanja Miloševića, sada predsjednika Srbije. Ovo je njihova lična bitka za vlast, ni za građane ni za državu.

Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 9. juna 1999. godine, Kumanovskim sporazumom. Zbog toga, ne trebamo gubiti vrijeme i nastaviti kasniti i u 2022. godini. Podržavajući Miloševića i Šešelja prije četvrt vijeka, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući Putina i Lavrova, oproštate se od Evrope.

Pozivam sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir. Ja nisam premijer koji je protiv Vas, već je Beograd protiv mene. Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vijeru ili poreklo. Nemojte bojkovati ili napustiti institucije Kosova. One služe svima nama, svakome od vas. Ne nasedajte političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama. Držimo se svi demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma.

Zahvaljujem Vam i želim sve najbolje,

Aljbin Kurti