Connect with us

Kosovo

Murati: Ima prostora za povećanje plata i u privatnom sektoru

Objavljeno

-

Uprkos naknadama za radnike u javnom sektoru, kao deo paketa za suočavanje sa inflacijom, Vlada Kosova neće izdvajati naknade za zaposlene u privatnom sektoru, izjavio je ministar finansija Hekuran Murati, prenosi Reporteri.

Murati je na konferenciji za novinare zajedno sa misijom MMF-a rekao da kosovska vlada ima za cilj povećanje plata u javnom sektoru, dok je u privatnom sektoru, kako je rekao, povećanje plata na poslodavacima.

“Ono što smo hteli da uradimo kao vlada je da obezbedimo permanentno povećanje plata u javnom sektoru. Zato podržimo poslodavce da trajno povećaju plate. U privatnom sektoru povećanje plata mora doći od poslodavca. A poslodavci imaju prostora za to, to vidimo i po visini prometa i po naplati poreza na dobit preduzeća. Korporativni profiti su veći nego što su ikada bili, tako da ima prostora za kompanije u privatnom sektoru da podignu plate. I mi kao vlada ćemo insistirati na tome”, rekao je Murati.

On je pozvao kompanije iz privatnog sektora da iskoriste ponudu vlade da za tri mjeseca subvencionišu polovinu povećanja plata radnicima u tom sektoru, kako je predviđeno paketom.

Štaviše, Murati je apelovao da privatne kompanije profit ne povećavaju samo sebi, već da ga dele i sa radnicima.

“Još jednom pozivam privatne kompanije da iskoriste priliku koju nudi vlada da podrže prva tri mjeseca povećanja plata, kako bi se povećale plate i u privatnom sektoru, jer prostora ima. Kao vlada, podržali smo privatni sektor i preduzeća da se izbore sa poskupljenjem električne energije. Kao vlada, izdvojili smo subvenciju od 100 miliona evra kako bismo sprečili da se naknade povećavaju. Kontinuirano smo podržavali privatni sektor i očekujemo da ove kompanije ne samo da će iskoristiti priliku da povećaju svoje profitne marže kao što su to činile do sada, već da će deo tog profita podeliti sa onima koji ovu dobit omogućavaju – radnicima”, rekao je Murati.

(Reporteri, Kosovo online)