Connect with us

Kosovo

Borel potvrdio da su Kosovo i Srbija primili novi plan o dijalogu

Objavljeno

-

Šef za spoljnu politiku i bezbjednost Džozef Borel izjavio je da je francusko-njemački plan dostavljen Kosovu i Srbiji prije ljeta ove godine.

Nakon učešća na Samitu Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, na poziv njemačkog kancelara Olafa Šolca, šef diplomatije EU, rekao je da je ovaj samit dobra prilika za povećanje ekonomskih i političkih kapaciteta sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Za Evropsku Uniju, kao najvećeg investitora u regionu, Borel je rekao da EU pomaže ovim državama da se suoče sa sajber ratom, sajber napadima i hibridnim napadima koji dolaze iz Rusije, prenosi RTKlive.

Međutim, rekao je da je važan i drugi proces. “Pomirenje za prevazilaženje prošlosti”, rekao je Borel i dodao da:- “u tom pogledu postoje i mogućnosti za dijalog između Kosova i Srbije”.

Podsjećajući da je vrijedno radio u tom pravcu, zajedno sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom, Borel je rekao da je prije leta plan predstavio obema stranama, Kosovu i Srbiji, prenosi RTKlive.

„Veoma sam zahvalan Njemačkoj na podršci kao i Francuskoj u ovom predlogu i dobili smo odgovore od strana i mislim da je ovo dobra prilika koju treba da iskoriste kako bi njihovi odnosi, da kažemo, bili normalniji“, rekao je Borel.

On je rekao da se to radi kako bi dvije strane krenule ka evropskom putu.

„Ova normalizacija odnosa je veoma važna i narednih dana videćemo kakav će biti odgovor na ovaj predlog i nadam se da će predstavljati napredak u ovom procesu”.

(RTKlive, RTK2)