Connect with us

Kosovo

Predstavnici EU će nadgledati lokalne izbore na Kosovu

Objavljeno

on

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dobila je pozitivan odgovor predstavnika EU u vezi sa zahtevom za nadgledanje lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Kosovo pres.

Predstavnici EU nadgledaće lokalne izbore na Kosovu 17. oktobra u punoj misiji.

Osmani je zahtjev uputila u pismu 18. juna predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, kao i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzepu Borelju, koji su pozitivno odgovorili na zahtjev kosovske predsednice.

Za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, na kojima je Misija EU za posmatranje izbora bila sastavljena od malog broja stručnjaka, na lokalnim izborima ove godine EU će biti prisutna sa punom misijom za posmatranje izbora na Kosovu do potvrde izbornog rezultata.

Predsjednik Evropskog parlamenta Sasoli je u pismu predsjednici Osmani 13. jula potvrdio spremnost Evropskog parlamenta da učestvuje u praćenju izbora na Kosovu, kao i pripremnih procedura za ovaj proces.

U međuvremenu, u pismu Borelja od 17. avgusta najavljuje se da će nakon što Evropski parlament imenuje svoje predstavnike, visoki predstavnik EU imenovati šefa misije, koji će zajedno sa timom stručnjaka doputovati na Kosovo.

(Kosovo press, Kosovo online)