Connect with us

Region

Predstavljena lista za prvi saziv Nacionalnog Saveta Goranaca u Srbiji

Objavljeno

-

Goranska nacionalna manjina u Srbiji na ovogodšnjim izborima dobiće svoj prvi nacionalni savet, koji će biti biran elektorski i imaće 15 članova.

“Na listi se nalazi 15 odabranih Goranaca i Goranki. Listu čine ugledni ljudi iz svih poslovnih i stručnih zanimanja koje ih krase mnogi kvaliteti a najprije želja i nijet da afirmišu goransku zajednicu u R. Srbiji i šire”, navodi se u objavi na Fejzbuku.

Prvi na listi je novopazarski ljekar Amir Kajkuš, koji ističe da je izbor tog nacionalnog tijela dokaz da Goranci postoje u Srbiji.

Dr Amir Kajkuš (Doktor-specijalista psihijatrije)
Dr Seljatin Kajkuš (Specijalista neuropsihijatar)
Irena Dalifi (Farmaceutski tehničar)
Pajazit Pomak (Master politikolog za međunarodne poslove)
Nekija Pupe (Dipl. ekonomista)
Dr Nuridin Šola (Onko-urolog)
Rustem Nuridini (Preduzetnik)
Zulfer Bahtijari (Magistar farmacije)
Zehra Rašiti (Pravni tehničar)
MSc. Ševal Kadrija Pupe (Master pravnik)
Majda Kajkuš (Specijalista kozmetologije)
Elvir Ejupi (Preduzetnik)
Sabahudin Murati (Preduzetnik)
Elmir Džimšitov Amzoski (Preduzetnik)
Doc. dr Semir Vehapi (Doktor ekonomskih nauka)

Elektorska skupština biće održana, 13. novembra, u zgradi Skupštine Srbije, najavilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Sjedište Nacionalnog saveta Goranaca biće u Novom Pazaru, odakle je potekla inicijativa i dobijena najveća podrška.

Na predstojećim izborima četiri saveta će biti birana elektorskim putem, a to su makedonski, hrvatski, crnogorski i goranski, koji se ove godine biraju po prvi put.

Izbori za nacionalne savete mogu biti neposredni ili se članovi mogu birati putem elektorske skupštine, a zasnivaju se na principima slobode izbora, jednakosti izbornog prava, periodičnosti izbora i principu tajnog glasanja.

Neposredni izbori održavaju se onda kada je 24h prije raspisivanja izbora u poseban birački spisak upisano više od 40% pripadnika nacionalne manjine po posljednjem popisu (2011. godina), a elektorski se održavaju kada nisu ispunjeni uslovi za neposredne izbore, ili ako se novi izbori raspisuju u roku od 60 dana od raspuštanja nekog saveta.