Connect with us

Kosovo

Berlinski proces daje rezultate: Olakšava se putovanje u regionu, BiH i Kosovo ukidaju vize

Published

on

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana odobrili su tri regionalna sporazuma, o slobodi kretanja sa ličnim kartama, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata na sastanku s ministrima EU.

Očekuje se da će sva tri sporazuma biti potpisana na Samitu šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar u njemačkoj prijestolnici.

Današnji sastanak je održan u organizaciji njemačke vlade sa šefovima diplomatija Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije.

Jedan od sporazuma koji je potpisan uključuje dogovor o ukidanju viza između svih šest zemalja, a što se najviše tiče odnosa Bosne i Hercegovine i Kosova.

“To znači da će posljednji zid viznog režima na Zapadnom Balkanu, između Kosova i Bosne i Hercegovine, nestati”, rekla je Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regional Cooperation Council.

Bregu je kazala da se raduje da se vratio vizionarski i pionirski Berlinski proces koji je ključan za povezivanje regionalnog tržišta i mladih.

“Kretanje sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu je dogovor današnjice. Zaista nam je trebalo skoro dvije godine intenzivnih pregovora da dobijemo konsenzusnu verziju, ovim danas. Ali gdje postoji volja, postoji i način. Ovaj sporazum ruši posljednji preostali zid za vizu u regionu”, rekla je Bregu.

Inače, iz BiH je trenutno moguće sa ličnom kartom ići u Srbiju i Crnu Goru, a nakon potpisivanja sporazuma kretanje će na takav način biti omogućeno u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Bregu je kazala danas i da sveobuhvatna regionalna saradnja i zajedničko regionalno tržište daju rezultate.

“Da je region dogovorio tri centralna sporazuma o mobilnosti koje koordinira RCC čija će implementacija, slično kao i sa sporazumom o zelenim trakama i regionalnom romingu, vrlo brzo donijeti svoj manifestirani utjecaj na terenu”, rekla je Bregu.

Istakla je da je RCC glavni partner regionalnih pregovora i glavna sila u Berlinskom procesu.

“Zahvaljujem Vam se lično za sav rad koji ste obavili u regionalnoj saradnji sa RCC-om. Još mnogo posla treba da se uradi, ali dosadašnji rad je bio nevjerovatan na čemu vam se puno zahvaljujem”, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

(Klix.ba)