Connect with us

Kosovo

Predsjednica Osmani: Kosovo je posvećeno miru

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani primila je zamjenika premijera Antonija Tajanija, istovremeno ministra spoljnih poslova Italije i ministra odbrane Gvida Krozeta, sa kojima je razgovarala o najnovijim dešavanjima na Kosovu u vezi sa dijalogom sa Srbijom.

Predsejdnica Osmani je rekla da Kosovo smatra Italiju partnerom, sa kojim ima za cilj da produbi bilateralne odnose u mnogim oblastima, pozdravivši ideju italijanske strane o organizovanju zajedničkog ekonomskog foruma između preduzeća dvije države.

Prema riječima predsjednice Osmani, Kosovo je napravilo važne korake u oblasti reformi pravosuđa i sprovođenja vladavine prava.

Ona je istakla da je Kosovo zemlja sa velikim potencijalom kvalifikovanih mladih ljudi i da nudi pogodan ambijent za strane investicije.

Od potpredsjednika italijanske vlade Tajanija, predsjednica Osmani je dobila podršku za liberalizaciju viza, kao i za članstvo u Savjetu Evrope.

Predsjednica Osmani je ocijenila doprinos Italije u okviru KFOR-a i istakla potrebu za povećanjem bilateralne saradnje u oblasti odbrane.

Fokusirajući se na nedavna dešavanja u zemlji, predsjednica Osmani je istakla da su institucije Kosova u koordinaciji sa saveznicima i da ulažu intenzivne napore da pronađu prihvatljivo rješenje za pitanje registarskih tablica u roku od 48 sati.

Prema riječima predsjednice, Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo preko nelegalnih struktura na severu zemlje.

Osmani je izrazila posvećenost Kosova miru, bezbednosti i vladavini zakona na celoj teritoriji Republike. U tom kontekstu, ona je naglasila da je za uspeh procesa dijaloga neophodan jednak tretman uključenih strana.

Dalje, predsednica Osmani je podvukla da konačni rezultat dijaloga treba da bude obostrano priznanje. U tom duhu, predsednica Osmani je istakla da se ne sme dozvoliti da se proces dijaloga koristi kao instrument Srbije za podrivanje evroatlantskog puta Kosova.

(RTKlive)