Connect with us

Kosovo

Svečlja: Situacija na sjeveru napeta, koordinišemo sa Euleksom i Kforom

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja istakao je da je situacija na sjeveru napeta, i dodao da je pravna odluka Vlade Kosova o preregistraciji vozila izazvala nezadovoljstvo “kriminalnih struktura na sjeveru”, prenosi Ekonomija onlajn.

Svečlja je na konferenciji za novinare nakon sastanka Vlade Kosova, istakao da je u stalnoj koordinaciji sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

„Situacija na sjeveru je napeta, ne zbog institucija vlasti Republike Kosovo i ne zbog odluka Vlade Kosova i legitimiteta tih odluka. Ali, da, postoji nezadovoljstvo tamošnjih ekstremističkih kriminalnih struktura. Od dolaska u vladu insistirali smo na tamošnjoj vladavini zakona i reda, tamo smo se izuzetno uspešno borili protiv šverca na čemu su nam čestitali naši saveznici i to je jedan od razloga, a drugi su predlozi sporazuma koji su neprihvatljivi za Srbiju i ove ekstremističke grupe koje se koriste za javno mnjenje i u drugim stvarima“, rekao je Svečlja.

Prema njegovim riječima, registarske tablice su samo izgovor.

„Ali to je pravna odluka koju su prihvatili EU i ambasadori zemalja Kvinte. Otpor ovih grupa je ponekad bio naoružan, zna se da je tada bilo 11 napada na kosovske policajce, a ponekad je bio obučen u političko odelo i dolazio je direktno iz Beograda”, dodao je on.

Kako je dodao, to je izazvalo napetu situaciju kojom, prema njegovim riječima, kosovske institucije dobro upravljaju u koordinaciji sa međunarodnim institucijama kao što su Euleks i Kfor.

(Ekonomia online, Kosovo online)