Connect with us

Kosovo

Kurti: SAD su posvećene pronalaženju rješenja

Objavljeno

-

Premijer Albin Kurti prokomentarisao je odgađanje roka za izricanje kazni za građane koji nisu zamenili nelegalne srpske tablice u RKS tablice. On je rekao da je u ponedjeljak razgovarao sa američkim ambasadorom Jeffom Hovenierom o pronalaženju rješenja.

Kurti mu je zahvalio na posvećenosti i zalaganju po ovom pitanju, dok je rekao da nije razgovarao sa glavnim evropskim diplomatom Žozefom Borelom nakon odgađanja odluke o novčanim kaznama za 48 sati.

Kurti je u izjavi medijima kazao da je Borel odustao od francusko-njemačkog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Upitan da li su Sjedinjene Američke Države direktno uključene u proces dijaloga za pronalaženje rješenja, šef izvršne vlasti je naveo da ulažu maksimalne napore i da su u kontaktu s Briselom.

Premijer Kurti je, na prijedlog američkog ambasadora Hoveniera, odlučio da odluku o registarskim tablicama odgodi za 48 sati.

Kurti je izjavu o odgađanju roka za izricanje kazni za građane koji nisu zamenili nelegalne srpske registarske tablice u RKS izneo na Konferenciji za mlade 2022 „Prava u nacionalnoj politici“ koju je u Prizrenu organizovalo Ministarstvo kulture, Omladina i sport.

“Svaka prilika da direktno razgovaram sa mladima predstavlja mi posebno zadovoljstvo. Obavešten sam da ovde postoji mnogo različitih grupa i udruženja aktivista koji predstavljaju najmanje šesnaest opština, od Peći do Kamenice, od Dragaša do Mitrovice i svih opština u i između ovih svuda”, rekao je premijer Kurti.

“Radimo na tome da naši mladi postanu aktivni dio, formalni i neformalni, u službi općih promjena. Stoga smo osnovali Državnu komisiju za mlade, kao međuvladin koordinacioni mehanizam na političkom nivou, koja se sastaje svaka tri mjeseca”, rekao je premijer.

„Da bi se olakšalo i unaprijedilo zapošljavanje mladih, Vlada je podržala praktičan rad u javnim ustanovama, njih 100 za manjinske zajednice, kao i obuku mladih kroz programe i davanje vaučera za kurseve iz industrije, sa prioritetom u tehnologiji. U međuvremenu, Vlada je podržala građane, uključujući i studente, kroz dva finansijska paketa, odnosno Paket za ekonomski preporod, koji je počeo prošle i nastavljen ove godine, i Paket za suzbijanje inflacije”, rekao je on.

Premijer je naglasio da će uskoro biti pokrenuta Šema zagarantovanog zapošljavanja za mlade, koja će se primenjivati ​​na Kosovu sa transformativnim potencijalom za njihovo zapošljavanje.

„Ovo je garancija da se svaka mlada osoba bavi poslom ili školovanjem. Dakle, zapošljavanje ili obrazovanje, a pokretanjem Programa građanske diplomatije imamo prvu grupu od 10 mladih profesionalaca iz dijaspore, koji su se vratili na Kosovo i daće doprinos šest mjeseci zaredom“, rekao je premijer.

“Naša dužnost prema mladima, mimo programa koji vam direktno služe, jeste da jačamo državu iznutra i spolja i da razvijamo privredu da služi svima bez izuzetka. Više ekonomske aktivnosti znači više novca za državu, što znači više ulaganja u obrazovanje, sigurnost, zdravstvo i socijalnu zaštitu”, naglasio je on.

Premijer je istakao da za Vladu postoje četiri principa na kojima reformiše i gradi omladinsku politiku:

– Razvoj mladih proteže se dalje od ministarskih linija sa širokim pogledom na faktore koji utiču na njihove živote;

– Uključivanje i učešće mladih u procesima donošenja odluka, što je neophodno za kreiranje politike;

– Sve dok su uključene sve javne institucije, mora postojati odgovorno tijelo koje usmjerava, koordinira i prati politike institucija;

– Mora se ulagati u mlade, odnosno mora postojati značajan budžet za međusektorske mjere u okviru sveobuhvatne državne strategije.

Premijer je na Konferenciji mladih zatražio da ovaj događaj posluži ne samo kao platforma za diskusiju, već i kao platforma za razmjenu vrijednosti, ideja i inicijativa mladih ljudi.

“Vaš zadatak je da s ljubavlju i optimizmom prema zemlji gurate društvo ka stabilnijoj i inkluzivnijoj budućnosti za sve, što nikoga ne isključuje, odnosno ne diskriminira i ne privileguje”, kazao je Kurti.

(RTKlive)