Connect with us

Kosovo

Potrebna izrada novog Zakona o zaštiti od diskriminacije, trenutni ima dosta nedostataka i nejasnoća

Objavljeno

-

Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, žrtve seksualnog nasilja rata, za nestala lica i peticije, održala je danas redovnu sjednicu kojom je predsjedavala Duda Balje, predsjednica Komisije.

Pored članova Komisije, na sjednici je učestvovao i šef Sudskog savjeta Kosova, Albert Zogaj, kao i predstavnici HENDIKOS-a.

Članovi Komisije su vodili diskusiju sa Zogajom u vezi sa pitanjem o ne sprovođenju Zakona br.05 / L-021 o Zaštiti od diskriminacije.

Govoreći o gore pomenutoj temi Zogaj je napomenuo da trenutni Zakon u ovoj oblasti ima dosta nedostataka i nejasnoća u praksi, tako da bi u izradi novog Zakona u ovoj oblasti trebalo da se eliminišu svi ovi nedostaci i nejasnoće kako bi u praksi ovaj Zakon imao svoju primjenu u cijelosti.

Zogaj je rekao da u velikom broju slučajeva nejasnoće proilaze iz krivične i civilne procedure, tako da bi u novom Zakonu sa izmjenama i dopunama bili eliminisani svi ovi nedostaci i nejasnoće koje ima aktualni Zakon o Zaštiti od diskriminacije.

Članovi Komisije su se saglasili da treba pažljivo raditi na izradi novog Zakona o Zaštiti od diskriminacije, kako bi se u praksi ovaj novi Zakon što bolje implementirao i primjenjivao i ujedno pokazao svoj valjani efekat u oblastima koje pokriva ovaj Zakon.

Članovi Komisije su ujedno na ovoj sjednici razmatrali i usvojili Plan rada Komisije za 2022. godinu.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply