Connect with us

Kosovo

Potpisan sporazum o olakšanom kretanju stanovnika pograničnih područja Kosova i Albanije

Objavljeno

-

Ministar unutrašnjih poslova Bledi Çuçi i njegov kolega sa Kosova, Xhelal Sveçla, potpisali su u Tirani protokol kojim se dodatno unapređuje režim slobodnog prekograničnog kretanja za stanovnike područja sa obe strane albansko-kosovske granice, prema sporazumu potpisanom prošle godine.

Prema riječima dvojice ministara, ovaj protokol je još jedan korak naprijed u ovom procesu olakšica, jer se osim slobode kretanja pješice dodaje i prolaz vozilima za svakodnevne životne potrebe ovih stanovnika.

Premijer Albin Kurti izjavio je da je potpisivanjem Protokola o implementaciji Vladinog sporazuma o režimu lokalnog saobraćaja u pograničnim oblastima, između ministara unutrašnjih poslova Kosova i Albanije, omogućeno slobodno kretanje građana koji žive u pograničnim područjima.

On je rekao da ovaj protokol uključuje 26 odvojenih graničnih prelaza.

„Od danas više od 200.000 građana Kosova i Albanije koji žive na područjima do 30 km od kopnene granice, imaju pravo slobodnog prelaska granice i boravka u pograničnom području, iz socijalnih, kulturnih, porodičnih razloga itd.“, izjavio je premijer Kurti.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum dodatno produbljuje našu međudržavnu saradnju i olakšava interakciju građana sa obje strane granice.

(RTKLive)