Connect with us

Kosovo

Na Kosovu najviše poskupjeli mlijeko, sir i jaja

Objavljeno

-

Cijene na Kosovu su u martu ove godine više za 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, preneo je Reporteri.

U međuvremenu, ukupan usaglašeni indeks potrošačkih cijena bio je niži u proseku za 0,4 odsto u martu u odnosu na februar ove godine.

“Ovo se uglavnom objašnjava padom cijena u oblastima: telefonske i telefaks opreme (-22,7 odsto), električne energije (-7,1 odsto), transportnih usluga (-2,8 odsto), pojeftinjenjem ulja i masti (-1,8 odsto), čvrstih goriva, drva i peleta (-1,8 odsto), kao i mlijeka, sira i jaja (- 1,0 odsto). Rast cijena zabilježen je kada su u pitanju prehrambeni proizvodi (1,8 odsto), rekreacija i kulturni sadržaji (0,6 odsto), mobilni uređaji, kućni aparati i održavanje kuće (0,4 odsto), te odjeća i obuća (0,2 odsto)”, stoji u izveštaju Agencije za statistiku Kosova.

Prema tom izveštaju, godišnja inflacija izmerena između marta ove i marta prošle godine iznosi 7,6 proenata.

U odnosu na mart 2022. najviše su porasle cijene mlijeka, sira i jaja (19,2 odsto), mesa (16,6 odsto), prehrambenih proizvoda (16,2 odsto), šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša (15 odsto)…

Hljeb i žitarice poskupjele su 12,8 odsto, povrće 11,6 procenata, namještaj, kućni aparati i održavanje kuće 9,6 odsto, a riba 9,6 procenata.

(Reporteri, Kosovo online)