Connect with us

Kosovo

Pojedinci na sjeveru Kosova bez obećanih plata iz Srbije

Objavljeno

-

Pet mjeseci nakon što su podneli ostavke u institucijama na sjeveru Kosova, za neke od građana nisu se pokazale kao dobro rješenje. Tvrde da ih sada “Srpska lista”, koja je na ostavke pozvala i ponudila prelazno rješenje, sada sankcioniše i ucjenjuje ako ne podržavaju politiku ove partije bliske Beogradu.

“Ostavke koje smo dali nisu izašle na dobro.”

Tako Miloš Delić iz Leposavića, opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, objašnjava situaciju u kojoj se našao i činjenicu da nije dobio platu za mjesec mart.

On je jedan od nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji su početkom novembra 2022. napustili kosovske institucije na sjeveru u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da automobili sa srpskim trebaju biti preregistrovani na kosovske tablice.

Međutim, Delić u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrdi da su “obmanjeni” i “izigrani” jer, kako vjeruje, sada se Srpska lista “obračunava” sa pojedincima koji ne podržavaju njihovu politiku.

“U tom ugovoru piše da kao radimo za srpsku zajednicu, to mi je pod znakom pitanja, šta znači to”, pita se Delić i ponavlja kako će ih Srpska lista sada ucjenjivati ugovorima i platama.

Delić, inače po profesiji stomatolog, je oko pet godina radio u kosovskom sistemu kao geronto-domaćin. Geronto-domaćin/domaćica je program pomoći starijim ljudima, koji se uglavnom realizuje kroz lokalnu samoupravu.

Ovaj sagovornik RSE kaže da je ostavku morao da podnese jer je bilo “ucjena i prijetnji”.

Ostavke su tada dali i politički predstavnici Srba iz redova Srpske liste, partije koja ima podršku Beograda. Srbija, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, je ovakav potez podržala i zauzvrat svima dala ugovore na osnovu kojih su trebali da dobijaju platu.

Srpska lista ‘sankcioniše’ građane

U gotovo identičnoj situaciji se našla i Delićeva koleginice Suzana Milunović, za što krivi Srpsku listu.

“Srpska lista je lista koja godinama ucjenjuje narod, mi ovde živimo pod ucjenama, pritiskom. Brinemo za naše porodice, ako ne idemo na barikade istog trenutka nas skidaju sa platnog spiska”, priča Milunović

Barikade se na sjeveru Kosova podižu kao vid neslaganja sa odlukama Vlade Kosova, a Srpska lista ih je uvijek javno podržala. Pojedini građani su i ranije navodili kako su “primorani” da na smjene odlaze na barikade, ali je Srpska lista tvrdila da se radi isključivo o volji naroda.

Inače, Delić i Milunović napominju da oni i dalje odlaze na posao, za kojih ih je od ostavke u institucijama Kosova isplaćivala Srbija, ali navode da platu za mart nisu dobili. Usluge na sjeveru Kosova, koje pripadaju lokalnim institucijama, često su isprepletene između kosovskog i srpskog sistema.

Tako u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu Privremeni opštinski organi koji se finansiraju iz budžeta Vlade Srbije. Takođe, zdravstvene i obrazovne institucije u srpskim sredinama na Kosovu rade u sistemu Srbije. Dešava se ipak da radnici dobiju posao u kosovskom sistemu, a onda budu angažovani u srpskim institucijama.

Takav primjer je Ivana Ignjatović, koja radi kao vaspitačica u jednoj predškolskoj ustanovi na teritoriji opštine Leposavić. Ni ona nije dobila platu za mart po ugovoru koji joj je dala Srbija, a nakon što je podnijela ostavku u kosovskom sistemu.

Za RSE iznosi uvjerenje da je Srpska lista “sankcioniše” jer ne podržava njihovu politiku.

Ignjatović podvlači da je njen suprug prije šest godina takođe dobio otkaz u kosovskoj opštini Leposavić “iz političkih razloga”, da je potom slučaj dobio na sudu, ali da ipak nije vraćen na posao.

“Sada su ukinuli i moju platu. Definitvno utiču na to da se narod masovno iseli odavde, kao što sam već rekla nema vrata na koja bi mogli da pokucamo, da dobijemo neko pozitivno rješenje”, kaže ona.

Da li su političari iz Srpske liste ostali bez plata?

Radio Slobodna Evropa se obratio Srpskoj listi sa upitom da prokomentariše optužbe pojedinih mještana Leposavića, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Osim radnika u kosovskim institucijama, ostavke su prošle godine podnijeli i političari iz Srpske liste na lokalnom i centralnom nivou.

Međutim, većina njih je već imala dodatnu platu u srpskom sistemu, o čemu je RSE u nekoliko navrata izveštavao.

Takođe, nakon što su poslanici Srpske liste u Skupštini Kosva podnijeli ostavke, deset novih poslanika položili su zakletve.

Njihovo obrazloženje je bilo da ne žele da izgube mandate koji su rezervisani za srpsku zajednicu. Iako ne prisustvuju sjednicama, primaju plate svakog mjeseca.

Na sjednice ne idu, plate primaju

Deset novih poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova su od novembra 2022. do marta 2023. primili plate u iznosu od preko 7 hiljada eura ponaosob. Za to vreme održano je 26 sednica, a oni su prisustvovali samo jednoj, 6. aprila, kada su se samo potpisali, a potom napustili salu*. Mjesečna plata poslanika na Kosovu iznosi oko 1.700 eura.

Mandat poslanika se proglašava nevažećim ukoliko, između ostalog, neopravdano odsustvuje šest meseci u kontinuitetu.

(Radio Slobodna Evropa