Connect with us

Kosovo

Policajci sa sjevera odbili da sprovode odluku Vlade Kosova

Objavljeno

-

Pripadnici Policije Kosova iz redova srpske zajednice, koji su zaduženi za region sjever, neće deliti opomene vlasnicima automobila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama.

Ovo je 2. novembra potvrdio direktor Regionalne direkcije policije za region Sjever Nenad Đurić.

“Mi tu odluku ne možemo da sprovedemo jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice, kojoj i sami pripadamo”, rekao je Đurić i dodao da su na “sjever poslate patrole saobraćajne jedinice iz Prištine, kako bi vršile pritisak”.

Dan ranije, 1. novembra, kosovske vlasti su započele sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su se se do sada tolerisale isključivo u opštinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Plan Vlade Kosova o preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) će biti implementiran u tri faze, od 1. novembra do 21. aprila.

U prvoj fazi se vozači samo opominju, u drugoj mogu platiti kazne od 150 evra, dok će se u trećoj izdavati probne tablice. Od 21. aprila 2023. će biti moguće koristiti isključivo RKS tablice.

Pitanje preregistracije automobila je 31. jula izazvalo tenzije na sjeveru Kosova, kada su lokalni Srbi podigli barikade. Zbog toga je Kosovo, na incijativu međunarodne zajednice i u cilju deeskalacije situacije, odložila odluku o preregistraciji na mjesec dana.

Sjedinjene Države i Evropska unija su sada ponovo od Kosova zatražile da odloži ovo pitanje na još deset mjeseci. S druge strane, zvanični Beograd traži dogovor po ovom pitanju, odnosno da se u upotrebu vrate statusno neutralne KS tablice.

Osim Đurića, javnosti se obratio i potpredsjednik Srpske liste Igor Simić te gradonačelnik kosovske opštine Sjeverna Mitrovica Milan Radojević.

Simić je poručio da predstavnici Srpske liste pružaju punu podršku “časnim policajcima iz regionalne direkcije sjever”, koji su odbili da uručuju opomene.

“Srbi ne žele da zamene svoje registarske oznake KM na nekakave RKS tablice”, rekao je Simić.

On je ponovio stav Srpske liste da će izricanje prvih kazni biti povod za “oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima”.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda.

Gradonačelnik Milan Radojević je govorio u ime četiri gradonačelnika sa sjevera, te poručio da podržava policajce koji ne žele da uručuju opomene.

“Imali smo sastanak na kome smo doneli određene zaključke i koji će pokazati jedinstvo našeg naroda na ovim prostorima”, rekao je Radojević.

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković u saopštenju je istakao da prisustvo patrola saobraćajne policije iz Prištine na sjeveru Kosova “predstavlja najgrublje kršenje Briselskog sporazuma i novi potez koji u cilju podizanja tenzija povlači vlast u Prištini.”

On je pozdravio odluku policije regiona sjever rekavši da “oni nisu formirani da bi ispunjavali političke naredbe iz Prištine, već da čuvaju red i mir.”

(Radio Slobodna Evropa)