Connect with us

Kosovo

Počelo carinjenje robe za Kosovo u luci Drač; Rama: More je sada kosovsko i za trgovinu

Objavljeno

-

Počelo je carinjenje u luci Drač za robu namjenjenju Kosovu, potvrdio je juče kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati.

Potvrda je stigla i od albanskog premijera koji je poručio da je more ove zemlje „sada kosovsko i za trgovinu“. Sa druge strane iz kosovske carine najavljuju naredni korak – stvaranje zajedničke kancelarije u Vrbnici.

Čelnici kosovske i albanske vlade u pratnji direktora Carina, posjetili su juče carinsku ispostavu Kosova u luci Drač.

Murati je u društvu ministarke finansija i privrede Albanije, Deljine (Delina) Ibrahimaj, poručio da je posjeta obavljena povodom početka potpunog carinjenja u luci Drač za robu namenjenu Kosovu.

„Carinjenje robe u luci Drač omogućava privredi Kosova da praktično ima pristup moru, čime se olakšava prodor domaćih preduzeća na međunarodna tržišta“, naveo je ovaj ministar na svojoj Fejsbuk stranici.

Precizira da će se sa sadašnjim modalitetima funkcionisanja carinjenja u luci Drač smanjiti troškovi za preduzeća i potrošače za oko 2 miliona evra, a da će se, sa druge strane, poboljšanje vremena carinjenja odraziti na stvaranje optimalnih uslova za privlačenje stranih investicija.

Ovim povodom je ministarka Ibrahimaj kazala da je carinjenje robe namjenjene Kosovu u luci samo sljedeći korak u jačanju komercijalnih odnosa Albanije i Kosova.

Murati je precizirao da je Carina Kosova prisutna u luci Drač još od 2019. godine.

Sa druge strane, kako kaže, do sada je vršena samo registracija ulaska robe namjenjene Kosovu, a bez ikakvog uticaja na smanjenje troškova ili vremena za preduzeća i potrošače.

Rama: „Naše more je sada kosovsko i za trgovinu“

Juče se oglasio i albanski premijer, Edi Rama, takođe navodeći da je započet proces carinjenja u luci Drač za robu namjenjenu Kosovu.

„Naše more više nije kosovsko samo za turizam, već je kosovsko i za trgovinu“, poručio je Rama.

Kosovska carina: Sljedeći korak zajednička kancelarija u Vrbnici

U međuvremenu je i iz kosovske carine saopšteno da će ovim potezom Kosovo uštedeti dosta novca i vremena.

Direktor carine, Agron Lugaljiju (Llugaliu), poručio je i da je sljedeći korak stvaranje zajedničke kancelarije u Vrbnici a koja će, kako tvrdi, biti „glavna tačka za zajedničku razmjenu“.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici kosovske i albanske vlada, održanoj u junu ove godine, potpisan je sporazum o analizi moguće carinske unije, koja, kako je naznačeno, označava komercijalnu integraciju dvije privrede.

„Sporazum između vlada pruža široku platformu za efikasne opcije objekata. Ovim aranžmanom, kosovsko zakonodavstvo se primenjuje u luci Drač u korist naših trgovaca. AHV (Agencija za hranu i veterinu) je deo inicijative i provere će raditi zajedno sa NUH (Nacionalna uprava za hranu) Albanije, koja nudi veće mogućnosti za saradnju“, saopštili su ujedno iz kosovske carine.

(Kossev)