Connect with us

Kosovo

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika Fajzerovom vakcinom

Objavljeno

-

Na Kosovu je nastavljena imunizacija zdravstvenih radnika vakcinom Pfizer koju je Kosovo dobilo dan ranije u okviru pomoći Evropske unije za zemlje na Zapadnom Balkanu.

U prvom kontigentu je stiglo 4.680 doza vakcina protiv korona virusa kompanije Pfizer. Iz Ministarstva zdravlja Kosova je saopšteno da će Kosovo od EU dobiti ukupno 95.000 doza vakcina i da će one stizati na nedjelju dana.

Osim ovih vakcina iz EU, Kosovo je krajem marta dobilo i 24.000 doza vakcina kompanije AstraZeneca iz programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj dostavu vakcina siromašnim zemljama za 20 odsto stanovništva. Kosovo bi iz tog programa ukupno trebalo da dobije 100.800 doza vakcina.

Do sada su prvu dozu vakcine AstraZeneca primili zdravstveni radnici, starije osobe i hronični bolesnici a biće revakcinisani kada stignu dodatne vakcine. Iz Ministarstva navode da će one na Kosovo stići naredne nedjelje.

Plan o imunizaciji stanovništva Kosova se odvija u tri faze. Trenutno je u toku prva faza u okviru koje se vrši vakcinacija, zdravstvenih radnika, osoba strajih od 80 godina i osoba sa hroničnim bolestima.

Potom, u drugoj fazi će biti vakcinisane osobe od 65 do 79 godina, hronični bolesnici, nastavno osoblje i bezbedonosne snage, koje su bile uključene u upravljanje sutuacijom tokom pandemije korona virusa.

U trećoj fazi će početi masovna vakcinacija građana, ali iz Ministarstva zdravlja Kosova ne mogu da preciziraju kada bi ona mogla da počne. Ono što se zna je da je planirana imunizacija od 50 do 70 odsto stanovništva.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply