Connect with us

Kosovo

Osmani: Austrija ostaje naš strateški partner

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani započela je danas zvaničnu posjetu Austriji.

Kako se navodi, nakon visokih državnih počasti, prvi sastanak predsjednica Osmani je održala sa austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Belenom.

Oba sagovornika su pomenula prijateljske odnose između država i ujedno su izrazili spremnost na njihovo unapređenje. Tim povodom Osmani se srdačno zahvalila predsedniku Van der Belenu na podršci koju je Austrija pružala Kosovu od priznanja nezavisnosti do suočavanja sa pandemijom, navodi se u saopštenju.

„Austrija ostaje strateški partner i jedan od najbližih saveznika naše Republike. Naše institucije i naš narod su vam zauvek zahvalni“, istakla je predsjednica Osmani.

Dalje, ona je potencirala da očekuje nastavak austrijske podrške i na putu Kosova prema evropskim integracijama, u procesu liberalizacije viza, kao i u procesu učlanjenja u druge međunarodne organizacije.

„Mi u Austriji vidimo prijateljsku državu koja nas je podržala u osetljivim fazama tokom historije. Naši napori za nezavisnost naišli su na snažnu podršku austrijske države, od vremena istorijskog predsednika dr Ibrahima Rugove. Zatim podržavanjem naših mladih koji su studirali na austrijskim univerzitetima, kako bi nastavili da podržavaju proces slobode i nezavisnosti Kosova. Danas nam je opet potrebna austrijska podrška, kako bismo se kretali slobodno i kako bismo i dalje jačali međunarodni subjektivitet Kosova. Snažno verujem da će Austrija biti uz nas“, istakla je Osmani nakon sastanka sa predsjednikom Van der Belenom.

Fokusirajući se na nove mogućnosti za saradnju, pored saradnje u oblasti privrednih ulaganja, obrazovanja, kao i kulturološkoj saradnji, Osmani je istakla da je poseban fokus ove posjete i razmena saznanja i dobrih iskustava u oblasti zaštite životne sredine i promovisanja Zelene agende.

Osmani je pomenula takođe i kosovsku dijasporu u ovoj zemlji, koja predstavlja snažan most prijateljstva između dvije zemlje.

U vezi sa dijalogom, Osmani je ponovo istakla stav institucija Kosova da dijalog mora da se završi međusobnim priznanjem u trenutnim granicama.

(RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply