Connect with us

Kosovo

Petrit Ajeti imenovan za novog direktora KIA

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani imenovali su Petrita Ajetija na mjesto novog direktora Kosovske informativne agencije.

U saopštenju za javnost kancelarije kosovskog predsjednika se navodi da je izbor Ajetija na ovu funkciju “izvršen u skladu sa ustavnim nadležnostima predsjednika i premijera Kosova”.

Uz podatke iz biografije i stečenom obrazovanju na Kosovu, ali i u inostranstvu, navodi se i da Ajeti ima iskustva u oblasti bezbednosti gdje je na različitim poslovima vezanim za ovu oblast proveo više od 15 godina.

“Ajeti je pohađao ‘Program za primenjene studije bezbednosti’ u Evropskom centru za bezbednosne studije ‘Džordž Si. Maršal’ u Njemačkoj, zatim program sertifikacije za upravljanje odbranom i civilno-vojne odnose i budžetiranje odbrane u ‘Naval postgraduejt skul’ u SAD, program sertifikacije ‘Upravljanje bezbednosnom saradnjom’ na Institutu za odbranu za studije bezbednosne saradnje u SAD, kao i ‘Prins 2’ program za upravljanje projektima. Takođe je sertifikovan za upravljanje vanrednim situacijama i upravljanje od strane američkog Ministarstva odbrane”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ajeti od 2013. godine radio na različitim pozicijama u Ministarstvu odbrane Kosova, kao službenik za koordinaciju stranih odbrambenih investicija i vršilac dužnosti šefa Sektora za evroatlantske integracije i nedavno šef kabineta generalnog sekretara.

“Ključna pitanja na kojima je angažovan uključuju planiranje, programiranje, budžetiranje i izvršenje u oblasti odbrane. Takođe, Ajeti je bio član međuinstitucionalne radne grupe za izradu prve strategije odbrane. Od 2007. do 2010. godine Ajeti je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao viši zvaničnik u Odeljenju za izradu politika unutrašnje bezbednosti, kao i u Odeljenju za državljanstvo, azil i migracije. Takođe, ima međunarodno iskustvo u oblasti bezbednosti kao civilni dobavljač vojske Sjedinjenih Američkih Država u vojnim bazama u Avganistanu i na Kosovu”, navodi se u objavi kancelarije predsjednika Kosova.

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply