Connect with us

Kosovo

Peti dan blokade na sjeveru Kosova zbog odluke o tablicama

Objavljeno

-

Granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova već peti dan blokirali lokalni Srbi, tako što su napravili barikade parkiranjem teških teretnih vozila, pa je granice moguće preći samo pešaka.

Na oba prijelaza na severu i dalje se nalazi i Specijalna jedinica Policije Kosova.

Sve ovo se dešava zbog odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje Srbija.

Portparol Policije Kosova, Baki (Kelani) Keljani, u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), potvrđuje da je četvrta noć na barikadama protekla mirno, a ista situacija je i u petak (24. septembar), petog dana blokade graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak.

Iako su pojedini mediji, kao i Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, izvještavali kako je bilo incidenata u kojima je Specijalna jedinica Policije Kosova pretukla kosovske Srbe, iz Policije Kosova to demantuju i navode da do sada incidenti nisu zabilježeni.

Keljani podvlači da je situacija na sjeveru Kosova nepromenjena i dodaje da kosovski Srbi prijelaze na sjeveru prema Srbiji blokiraju, osim teškim teretnim vozilima, i nabacanim šljunkom.

Na barikadama na sjeveru Kosovu gotovo sve vrijeme prisustvuju i politički predstavnici Srba iz Srpske liste, vodeće partije kososkih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Prethodno je 22. septembra, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti od gradonačelnika na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, zatražio da prekinu sa blokadom graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak.

Kao rešenje za novonastalu situaciju, Kurti je predložio da Priština i Beograd treba da u potpunosti uklone probne tablice.

Građani Kosova, koji imaju RKS (Republika Kosovo) tablice u proteklih 10 godina vade probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Sa druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 21. septembra zatražio da se situacija vrati u pređašnje stanje, kako bi se nastavili razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa dve strane,

U međuvremenu, Evropska unija, koja posreduje dijalogom Kosova i Srbije, je pozvala na hitnu deeskalaciju situacije na skeveru Kosova i pozvala dvije strane da se vrate za pregovarački sto.

(Radio Slobodna Evropa)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply