Connect with us

Kosovo

Osmani sa Eskobarom i Lajčakom: Srbija blokira dijalog

Objavljeno

-

Predsjednica Vjosa Osmani primila je danas specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijela Eskobara, sa kojima je razgovarala o procesu dijaloga između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i podrške SAD.

Osmani je naglasila da je Kosovo posvećeno dijalogu koji je fokusiran na međusobno priznanje i dodala da je Kosovo to dokazalo svojom posvećenošću i predlozima datim tokom celog procesa.

Ona je takođe ponovila stav Kosova da sporazum o međusobnom priznanju ne bi trebalo da utiče na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova.

„Već je jasno da Srbija svojim nekonstruktivnim pristupom blokira napredak u dijalogu“, rekla je Osmani.

Ističući konstruktivnost Kosova, predsjednica Osmani je takođe jasno stavila do znanja da je spisak sporazuma koje Srbija ne sprovodi dugačak i da se njime treba hitno pozabaviti ako želimo da povratimo poverenje u proces dijaloga.

Osmani je rekla da Srbija ne samo da nastavlja da ne primenjuje prethodne sporazume, već pokazuje i jasne prepreke kad god učestvuje na sastancima koji se organizuju u okviru dijaloga u Briselu.

S tim u vezi, ona je rekla da očekuje ravnopravan tretman strana u ovom procesu od strane EU kao posrednika u dijalogu.

Predsjednica Osmani je takođe još jednom istakla važnost rasvetljavanja sudbine nestalih osoba kao prioritet u procesu dijaloga.

(RTK, RTK2)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply