Connect with us

Kosovo

Osmani: Optimistična sam po pitanju viznog režima

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na konferenciji za medije u Pragu takođe govorila o predstojećem sastanku 13. oktobra, gdje je na dnevnom redu i pitanje viza za Kosovo. Ona je izrazila optimizam u vezi sa tim.

O sastanku sa Makronom i Šolcem Osmani je kazala da je pokrenula pitanje liberalizacije viza kao i članstvo Kosova u Savjetu Evrope, kao dvije teme koje se nužno moraju pogurati da bi Kosovo imalo konkretan napredak.

“A onda smo, naravno, razgovarali i o dijalogu“, rekla je ona.

Dodajući da Francuska i Njemačka na najvišim nivoima ulažu napore da intenziviraju dijalog.

„Zahvaljujem obojici što su nam pružili priliku da ovako detaljno obrazložimo svoj stav, a njihovi timovi će vrlo brzo ponovo sesti sa nama kako bi razgovali o svim temama još detaljnije nego što smo imali prilike na ovom sastanku. Veoma je važno da lideri poput Šolca i Makrona imaju tako veliku posvećenost da dijalog Kosova i Srbije ide pravim putem“, naglasila je ona.

Govorila je i o sastancima koje je imala na ovom samitu.

„Što se tiče premijera Grčke, već sam ga dva puta srela na detaljnim bilateralnim sastancima o odnosima Kosova i Srbije, tako da je ovo treći put da se sastajem sa njim, dok sam premijera Slovačke prvi put srela. To su države koje nisu priznale Kosovo, ali obe imaju konstruktivne stavove jer nikada nisu blokirale evropski put Kosova. Imala sam priliku da tražim podršku i mimo njih oko nekih pitanja sa kojima se sada suočavamo i nadam se da smo na dobrom putu, ali to će na kraju biti odluke institucija ove dvije zemlje. Ono što je važno jeste da ove zemlje nikada nisu blokirale liberalizaciju viza za Kosovo“, rekla je ona, prenosi RTKlive.

(RTK2)