Connect with us

Kosovo

Osmani, Kurti i Konjufca: Sa saveznicima smo jači i sigurniji

Objavljeno

-

Na prijemu koji su povodom 16 godina od proglašenja nezavisnosti organizovali predsjednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca poručeno je da će nastaviti saradnju sa saveznicima koji su pomogli Kosovu na putu ka slobodi i nezavisnosti zato što je Kosovo sa njima jače i sigurnije, prenosi Reporteri.

Predsjednica Vjosa Osmani zahvalila se Natou i Zapadu što su pomogli Kosovu, i kako je rekla, zaustavili srpski genocid nad stanovništvom Kosova.

Osmani je naglasila da kao što su saveznici bili važni kada je Kosovo ispunilo svoj san o slobodi i državnosti, saveznici su podjednako važni i danas.

„Koliko su saveznici bili važni kada smo ispunili san o slobodi i državi, toliko su važni i danas sve dok se angažujemo i radimo na zaštiti slobode, naše države i budućnosti. U ovim izazovnim vremenima za Evropu i svet, samo zajedno možemo da se suočimo sa svim izazovima“, rekla je Osmani.

Ona je navela da Kosovo počiva na posvećenosti demokratskim principima i vladavini prava.

“Radili smo na izgradnji institucija koje odražavaju ove vrijednosti“, kazala je Osmani.

Ona je izjavila da Kosovo zaslužuje svoje mjesto u srcu evroatlantskog svijeta.

Premijer Kurti je ocenio da Kosovo samo sa prijateljima i saveznicima može bezbedno napredovati.

„Kao u danima oslobođenja, juna 1999. godine, tako i na Dan nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, kao i danas, na 16. rođendan naše nezavisne Republike, Kosovo su podržali prijatelјi i saveznici koji su putovali sa nama i pored nas, kako u teškim vremenima, tako i u trenucima slavlјa i komemoracije kao što je danas. Kao nekada 1999, kao i tada 2008, kao i danas 2024, Kosovo je bilo, jeste i ostaće istrajno na svom putu zajedno i uz američke prijatelјe i saveznike, koji su, iako preko Atlantika, bliski i evropski naš zajednički kontinent. Sa prijatelјima i saveznicima smo jači i sigurniji. Zajedno smo stigli dovde i zajedno ćemo nastaviti da napredujemo tamo gde smo počeli, u Evropskoj uniji i NATO-u. Samo tako sa jakim prijatelјima i saveznicima, Kosovom, izaći ćemo ovako Gospode“, rekao je Kurti u svom govoru.

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca istakao je veliku podršku zemalja saveznika koje su dale Kosovu na putu oslobođenja i izgradnje države.

“Svaka nas godišnjica nezavisnosti, kao što je ova godišnjica, čini ponosnim kao narod, što smo bezbrojnim žrtvama, pre više od vekova, uspjeli da trijumfujemo nad srpskom okupacijom. Na ovaj dan proslave uvek ćemo biti zahvalni našim prijatelјima i saveznicima, na čelu sa SAD i važnim zemlјama EU i prijatelјskim zemlјama širom sveta”, rekao je Konjufca.

Advertisement