Connect with us

Kosovo

Zakon o sprečavanju korupcije prekršilo više od 40 institucija

Objavljeno

-

Uprkos zakonskoj obavezi da se planovi integriteta odobre prije 31. januara, više od 40 institucija, među kojima su i Kabinet premijera, Sudski savjet, kao i četiri opštine na sjeveru Kosova, nisu to učinile, i na taj način prekršile su Zakon o sprečavanju korupcije, piše Koha.

„Ne baš dobra vijest je da ima mnogo institucija, čak i ustavnih, koje ovu vježbu nisu sprovele do kraja, počev od Ombudsmana, zatim imamo CIK, i izvršnu agenciju u Kabinetu premijera, kao što je Agencija za rodnu ravnopravnost. S druge strane, ni Sudski savjet Kosova nije sproveo ovaj plan”, rekao je direktor Agencije za sprečavanje korupcije Ilj Bulješkaj.

Istraživač u Pokretu FOL Aljbana Hasani kaže da je razočaravajuće što te institucije, među kojima je i veliki broj univerziteta, nisu ispunile zakonsku obavezu.

„Izrada planova integriteta je veoma važan korak u povećanju integriteta i odgovornosti javnih institucija i u identifikaciji ponašanja koja mogu biti i korumpirana i štetna za instituciju javnog sektora”, navela je Hasani.

U Agenciji za sprečavanje korupcije kažu da su u kontaktu sa institucijama, i da ni zakonom ni odlukom nisu predviđene sankcije.

Agencija za prevenciju korupcije je 16. jula 2023. godine dala saglasnost na Odluku o usvajanju Metodologije za izradu planova integriteta.

Zakon o Agenciji za sprečavanje korupcije daje toj agenciji mandat da nadgleda sprovođenje planova integriteta.

U obavezi da pošalju planove agenciji su 140 institucija, uključujući centralne vlasti, nezavisne agencije i opštine. Među 44 institucije koje nisu napravile planove integriteta su ministarstva, kao što su Ministarstvo privrede, životne sredine i poljoprivrede.

(Koha ditore, Kosovo online)