Connect with us

Kosovo

Osmani: Kosovo je 24. septembra bilo meta čina agresije Srbije

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, otpočela je svoj govor u SB UN, obraćajući se preživelima rata na Kosovu, naročito žrtvama hiljada ljudi koji su pretrpeli nasilje tokom rata.

Žrtve seksualnog nasilja, prema njenim riječima, nisu samo preživele, već su se trudile da nastave sa svojim životima. To je istorija Kosova.

Ona se obratila Savjetu bezbjednosti UN kao predsjednica zemlje koja je tokom rata na Kosovu izgubila 13.000 ljudi, sa mnogo nestalih i ubijene djece po glavi stanovnika, što je najviše u bilo kom ratu u bivšoj Jugoslaviji.

“Ustali smo iz pepela da gradimo svoje živote, da izgradimo budućnost u kojoj svi ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, mogu da žive bez straha i diskriminacije”, kazala je predsjednica Kosova.

Ona je dalje izrazila odlučnost države Kosova da napreduje, a ne nazaduje.

“Ovdje sam da ponovo potvrdim da sve institucije Kosova ne dozvoljavaju nazadovanje posle teške slobode koju smo stekli zajedno s demokratijama iz celog sveta, jer je nezavisna i suverena Republika Kosovo najuspešnija priča u istoriji čovječanstva”, izjavila je predsjednica Osmani.

Dalje je govorila o napadu srpske paravojne terorističke grupe koju podržava Srbija u Banjskoj u Zvečanu, gdje su ubili pripadnika kosovske policije, Afrima Bunjakua.

“Toga dana Republika Kosovo bila je meta akta agresije srpskih terorističkih i paravojnih grupa”, izjavila je predsjednica Osmani.

Takođe je dodala da se nakon događaja od 24. septembra sve promenilo, naglašavajući da je posvećenost Kosova zaštiti suvereniteta i vladavine prava nepokolebljiva.

Osmani je, između ostalog, istakla da Srbija je očekivala da će 24. septembra Kosovo postati slično Krimu, ali su se suočili s odlučnim odgovorom kosovske policije.

Predsjednica je istakla da se Kosovo izdvaja po borbi protiv korupcije, slobodi medija, političkim i građanskim pravima, kao i po demokratskim izborima.

“Jasno je da međunarodne organizacije iznose istinu, a ne propagandu koju ste danas čuli od Srbije”, rekla je predsjednica Osmani.

Ona je dalje dodala da je Kosovo, kao država sa najmlađom demokratijom u regionu, prihvatilo svoj put izgradnje države sa neponovljivom posvećenošću sveobuhvatnoj demokratiji.

“U potpunosti razumemo vrednost naše demokratije i nezavisnosti i snažno se ponosimo celim našim putem izgradnje države, na putu odlučnosti i žrtava”, zaključila je predsjednica Osmani.

(RTKLive)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply