Connect with us

Kosovo

Osmani: Institucije moraju više da rade na spriječavanju krivičnih djela

Objavljeno

-

Predsjednica Vjosa Osmani zatražila je od pravosudnih organa da nedjelja za prava žrtava zločina ne posluži samo kao trenutak za razmišljanje, već i kao veliki podsticaj svim institucijama da rade zajedno sa povećanom posvećenošću u prevenciji i beskompromisnom kažnjavanju počinilaca zločina.

Ona je ovo izjavila obraćajući se na konferenciji „Nedjelja prava žrtava zločina, trenutak odraza institucionalnog lanca” koja se održava u Prištini, u organizaciji Kancelarije glavnog državnog tužioca i uz podršku Ambasade SAD. Ona je naglasila da ruka zakona mora nemilosrdno pasti na počinioce krivičnih dela i da se samo na taj način može vratiti povjerenje građana u pravosudni sistem.

Predsjednica se takođe osvrnuo na kritike, rekavši da pravosudni sistem nije uspeo da se bavi slučajevima silovanja i organizovanog kriminala.

Ona je rekla da se na sastancima sa čelnicima pravosudnih institucija bavila upravo temom sistemskih propusta i nedostataka koji su već nekoliko godina naglašeni analizama i evaluacijama.

„Institucije moraju više da rade na spriječavanju ovih krivičnih djela kojima se, osim kršenja zakona, krše i naše osnovne, porodične i društvene vrijednosti. Moramo raditi na podizanju svijesti i informisanju javnosti o seksualnom nasilju i uznemiravanju i prije svega kako da zaštitimo našu djecu i sve naše građane”, dodala je Osmani.

Ona je rekla da je još jedan nedostatak u sistemu pravosuđa to što se koriste stari standardi, a ne savremeni koncept, dok je u slučaju silovanja 11-godišnjakinje rekla da je izostala odgovarajuća reakcija institucija. Prema riječima predsjednice takav pristup ne štiti žrtve, već podstiče zločince i ohrabruje ih da nastave sa nasiljem.

(RTK)