Connect with us

Kosovo

Osmani: Institucije moraju više da rade na spriječavanju krivičnih djela

Published

on

Predsjednica Vjosa Osmani zatražila je od pravosudnih organa da nedjelja za prava žrtava zločina ne posluži samo kao trenutak za razmišljanje, već i kao veliki podsticaj svim institucijama da rade zajedno sa povećanom posvećenošću u prevenciji i beskompromisnom kažnjavanju počinilaca zločina.

Ona je ovo izjavila obraćajući se na konferenciji „Nedjelja prava žrtava zločina, trenutak odraza institucionalnog lanca” koja se održava u Prištini, u organizaciji Kancelarije glavnog državnog tužioca i uz podršku Ambasade SAD. Ona je naglasila da ruka zakona mora nemilosrdno pasti na počinioce krivičnih dela i da se samo na taj način može vratiti povjerenje građana u pravosudni sistem.

Predsjednica se takođe osvrnuo na kritike, rekavši da pravosudni sistem nije uspeo da se bavi slučajevima silovanja i organizovanog kriminala.

Ona je rekla da se na sastancima sa čelnicima pravosudnih institucija bavila upravo temom sistemskih propusta i nedostataka koji su već nekoliko godina naglašeni analizama i evaluacijama.

„Institucije moraju više da rade na spriječavanju ovih krivičnih djela kojima se, osim kršenja zakona, krše i naše osnovne, porodične i društvene vrijednosti. Moramo raditi na podizanju svijesti i informisanju javnosti o seksualnom nasilju i uznemiravanju i prije svega kako da zaštitimo našu djecu i sve naše građane”, dodala je Osmani.

Ona je rekla da je još jedan nedostatak u sistemu pravosuđa to što se koriste stari standardi, a ne savremeni koncept, dok je u slučaju silovanja 11-godišnjakinje rekla da je izostala odgovarajuća reakcija institucija. Prema riječima predsjednice takav pristup ne štiti žrtve, već podstiče zločince i ohrabruje ih da nastave sa nasiljem.

(RTK)