Connect with us

Kosovo

Bajrami: Nadam se da će preovladati razum

Objavljeno

-

Ministri vanjskih poslova šest država zapadnog Balkana (Kosova, Srbije,Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovina) odobrili su u petak, 21. oktobra tri regionalna sporazuma – o slobodi kretanja sa ličnim kartama, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Dogovor je formaliziran tokom susreta zapadni Balkan – Evropska unija, koji je u okviru Berlinskog procesa organizirala njemačka vlada u Berlinu. Očekuje se da će sva tri sporazuma biti potpisana na Samitu šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar u njemačkoj prijestolnici.

Sporazum, između ostalog, podrazumijeva ukidanje postojećeg viznog režima između Kosova i Bosne i Hercegovine.

Savjetnik u ministartvu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosova, Ćerim Bajrami u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, kazao je da se radi o velikom pomaku u okviru berlinskog procesa. Posebno je istakao da je dobra vijest za građane Kosova, odnosno pripadnike bošnjačke zajednice jer će ukidanjem viznog režima moći da odlaze u BiH samo sa ličnom kartom. Međutim, Bajrami pojašnjava da, pošto se radi o međunarodnim sporazumima, prije stupanja na snagu, oni trebaju biti ratifikovani u skupštinama zemalja potpisnica.

“Dakle, sporazum će važiti od onog momenta, bar kada su u pitanju Kosovo i Bosna i Hercegovina, kada i parlament BiH bude ratifikovao taj sporazum. Kao što je poznato u Bosni i Hercegovini su bili izbori, skupština na centralnom nivou ne funksioniše, treba je formirati pa tek ovo pitanje staviti na dnevnom redu. Nadam se da neće biti problema po ovom pitanju, to kažem iz razloga jer može da se desi da jedna potrebna većina iz redova sprske zajednice ponovo može da pokrene neku kontra politiku, a šta su i sve ove godine radili”, kaže Bajrami.

Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina zemlja u regionu koja ne priznaje nezavisnost Kosova. Međutim, BiH priznaje pasoš Republike Kosovo kao važeći dokument, ali je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potrebna viza. Takođe, Kosovo je 2014. godine BiH uvelo recipročne mjere na vizni režim.

Istovremeno, međusobnim priznavanjem visokoškolskih kvalifikacija značilo bi da građani mogu raditi unutar svih šest zemljama zapadnog Balkana bez pretodne nostrifikacije diploma. Bajrami kaže da tu ne očekuje da mogu nastati problemi unutar bh rukovostva kao što to može biti slučaj prilikom donošenja odluke o ukidanju viznog režima sa Kosovom.

“Da budem iskren, po ovom pitanju očekujem manje problema u odnosu na problem oko slobode kretanja, jer godinama je član predsjedništva iz redova srpske zajednice ciljno blokirao slobodu kretanja, i nama ovdje na Kosovu, posebno nama Bošnjacima stvarali toliko problema, zbog čega smo sveli nase odnose na minimum. Ipak, nadam se da će preovladati razum i kod predstavnike sprske zajednice u BiH i da će sve ovo krenuti s obzirom da je ovo i agenda Europske Unije, da je berlinski proces u sklopu intengracija svih zemalja zapadnog Balkana u EU, da je interes i BiH i svih ostalih zemalja, bez ozbzira na međusobne razlike, da se svi krećemo u pravcu EU”, istakao je Bajrami.

Osmi samit Berlinskog procesa biće održan u Berlinu 3. novembra pod pokroviteljstvom njemačkog kancelara Olafa Šolca.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je nemačka vlada, u vreme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu. Cilj procesa je da ojača saradnju EU sa Zapadnim Balkanom, saradnju unutar regiona, kao i da ubrza njegovu integraciju u EU.

(Radio Kosova servis na bosanskom jeziku)