Connect with us

Kosovo

Osmani i Kurti: Srbija je izvršila genocid na Kosovu

Objavljeno

-

Danas se navršavaju 24 godine od masakra u Izbici, gdje su 28. marta 1999. godine srpske policijske i vojne snage, nakon što su opkolile hiljade civila u selu Izbica i okolnim naseljima, izdvojile 147 mladića i staraca, ubile ih i masakrirali, dok su ostali deportovani sa Kosova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti odali su počast u Memorijalnom kompleksu u Izbici, Skenderaj.

Osmani je rekla da je masakr u Izbici jedan od najstrašnijih masakra genocidne države Srbije nad albanskim narodom. “Zločin nije okončan ubistvima i masakrom naših građana u Izbici, on se udvostručio kada su srpske snage ekshumirale ubijene i ponovo sahranile u masovnim grobnicama na raznim mjestima u Srbiji i na Kosovu”, rekla je ona, prenosi RTKlive.
Prema njenim rečima, sloboda Kosova je došla zahvaljujući ratu OVK, mučenicima i žrtvi naroda Kosova.

Premijer Albin Kurti rekao je da danas odajemo počast i komemoraciju ubijenima od strane fašističkog i genocidnog režima Miloševića. “Masakr u Izbici je dokaz genocida Srbije”, rekao je on.

Inače, masakr u Izbici spada među najteže zločine države Srbije, u kojem su izvršena masovna ubistva, skrnavljenje tijela. Njihovo sahranjivanje, putem satelitskih snimaka, postali svjetska vijest.

Danas, 24 godine nakon ovog zločina, niko od srpskih izvršilaca i dželata nije još odgovarao pred domaćim i međunarodnim sudom.

(RTKLive)