Connect with us

Kosovo

Osmani i Kurti odali poštu Rugovi: Moramo ostvariti punu Rugovinu viziju, a to je Kosovo u EU i Nato

Objavljeno

-

Povodom 18. godišnjice smrti bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove, predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti odali su poštu na Rugovinom grobu poručivši da je on “arhitekta nezavisnosti Kosova”.

Osmani je istakla da su Kosovu i dalje potrebni savezi koje je izgradio Rugova.

“Danas obeležavamo dan istorijskog predsjednika Kosova, predsjednika Ibrahima Rugove, oca osnivača i arhitekte nezavisnosti naše zemlje. Čovjeka koji je svaki dan svog života posvetio slobodi i nezavisnosti države i radio zajedno sa narodom Kosova i našim saveznicima kako bi mogli da uživamo u današnjem danu“, rekla je Osmani.

Ona je dalje dodala da će se raditi na potpunom ispunjavanju vizije bivšeg predsjednika Rugove, koja je bila za nezavisno Kosovo i integrisano u EU i NATO.

“Predsjednik Rugova je uspeo u izuzetno teškom vremenu za naš narod da izgradi saveze koji su Kosovu i danas potrebni. Stoga ćemo danas i zauvek sačuvati ove saveze koji će nam pomoći da napredujemo ka punoj realizaciji vizije istorijskog predsjednika o nezavisnom, suverenom Kosovu integrisanom u EU i NATO i u večnom prijateljstvu sa SAD“, rekala je Osmani.

Premijer Aljbin Kurti rekao je da se Rugova pamti po internacionalizaciji kosovskog pitanja i nacionalizaciji građanskog otpora naroda Kosova.

“Danas, na 18. godišnjicu njegove smrti, sjećamo ga se po ulozi i doprinosu internacionalizaciji kosovskog pitanja. Kao albanski pisac i kao književni kritičar, istorijski predsjednik Ibrahim Rugova je kao retko ko shvatio vezu između političke reprezentacije i popularne kulture, a to je bilo veoma dragoceno za miran otpor 90-ih godina”, naveo je Kurti.

Pored njih, strani ambasadori na Kosovu, među njima ambasador SAD, EU i Švedske, takođe su odali poštu Rugovinom grobu, kao i predstavnici opozicionih stranaka poput lidera Demokratskog saveza Kosova Ljumira Abdidžikua, zajedno sa članovima ove stranke.

Inače, danas se navršava 18 godina od smrti bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove. Preminuo je 21. januara 2006. godine, gdje je i sahranjen uz visoke počasti.

(Reporteri, Kosovo online)