Connect with us

Kosovo

EU protiv odluke Vlade Kosova da se sredstvima Fonda za razvoj isplati dug za struju na sjeveru

Objavljeno

-

Evropska unija protivi se odluci kosovske vlade da novcem prikupljenim u Fondu za razvoj, koji je Briselskim sporazumom namenjen za unapređenje života Srba iz četiri opštine na severu Kosova, otplati dug kompaniji KOSTT za struju potrošenu na sjeveru, prenosi Koha ditore.

Prema navodima EU, ta odluka nije u skladu sa sporazumom postignutim pre 11 godina između Kosova i Srbije.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je na sednici Vlade u decembru da će neplaćeni dug više od dvije decenije za struju na sjeveru, pored ušteda u četiri sjeverne opštine, biti plaćen i sredstvima iz tog Fonda.

“Da bismo platili deo ovih dugova, tražili smo od četiri severne opštine da svoj budžet proglase ušteđevinom, uključujući i Poverenički razvojni fond, koji je već dodeljen ovim opštinama”, rekao je Murati.

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da korišćenje ovih sredstava za plaćanje struje na severu nije u okviru kriterijuma definisanih Briselskim sporazumom.

“Otplata dugova za električnu energiju ne ispunjava kriterijume za finansiranje projekata iz Fonda za razvoj koji su definisani Briselskim sporazumom o naplati carinskih prihoda od 17. januara 2013. godine”, saopštila je Kancelarija EU.

Povodom ovakvog stava EU, Vlada Kosova nije dala odgovor, navodi Koha.

Prošlo je 11 godina od stvaranja Povereničkog fonda za razvoj, koji se finansira od carinskih dažbina prikupljenih na graničnim prelazima Jarinje i Bernjak u cilju daljeg ulaganja u infrastrukturu, socijalne usluge za Srbe severa, razvoj institucionalnih kapaciteta, kulturu, sporta i poljoprivredu.

Prema podacima EU, od njenovog osnivanja za različite projekte izdvojeno je više od 14,5 miliona evra, dok je za isplatu novih projekata trenutno na raspolaganju 3,6 miliona evra.

“Ukupno je 36 projekata finansirano od strane Fonda za razvoj u četiri sjeverne opštine, devet u Severnoj Mitrovici u vrednosti od blizu sedam miliona evra, jedanaest u Zvečanu preko tri miliona evra, devet u Zubinom Potoku preko 2,5 miliona evra i sedam u Leposaviću vrednih više od dva miliona evra. Projekti su se fokusirali na izgradnju i rehabilitaciju kulturnih i sportskih objekata, izgradnju i popravku lokalnih puteva, podršku malim i srednjim preduzećima, kao i civilnom društvu, popravku kanalizacione mreže, izgradnju rezervoara vode za piće, kupovinu medicinske opreme”, saopštila je Kancelarija EU.

Od ušteda opština i sredstava dobijenih od Fonda, Vlada je do sada KOSTT-u isplatila 11,8 miliona evra duga za struju na severu. Ovoj kompaniji duguje se još 18,9 miliona.

(Koha ditore, Kosovo online)