Connect with us

Kosovo

Osmani i Abazović: Kosovo i Crna Gora prijatelji i partneri

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa vršiocem dužnosti premijera Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

“Odnosi dvije države ocjenjeni su kao odlični, pošto su oba sagovornika izrazila spremnost za njihovo produbljivanje”, navodi se u saopštenju Predsjedništva Kosova.

Predsjednica Osmani je istakala da Kosovo i Crna Gora imaju iste stavove o značaju evroatlantskih integracija država regiona kao garancije mira i prosperiteta u regionu.

“Prema riječima predsjednice Osmani, Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova, pa je pokazala uvjerenje da će još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku premijer Abazovića”, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnim temama u regionu, kao i o dijalogu Kosova i Srbije.

“Predsjednica Osmani je istakla da Briselski sporazum tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa, iako je istakla da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u primeni postignutog sporazuma. Uprkos tome, Osmani je naglasila da će Kosovo nastaviti da koordinira sa međunarodnim saveznicima u vezi sa sprovođenjem Sporazuma i da je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti”, navodi se.

Između ostalog, na sastanku je istaknuto da su albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska zajednica na Kosovu moćan most koji povezuje dvije zemlje. Predsjednica Osmani i premijer Abazović razgovarali su i o proširenju saradnje u oblasti privredne razmene, trgovine, turizma, obrazovanju i drugiim oblasti od zajedničkog interesa, zaključuje se u saopštenju.

(RTKLive)