Connect with us

Kosovo

Predsjednica Osmani sastala se sa šefom diplomatije Italije Tajanijem

Objavljeno

-

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas u Rimu sa zamjenikom italijanskog premijera i ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem.

Na sastanku se razgovaralo o najnovijim dešavanjima na Kosovu i u regionu, bilateralnim odnosima, kao i o značaju saradnje na negovanju i očuvanju kulture i identiteta Arbreša u Italiji, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Osmani i Tajani razgovarali su i o značaju sporazuma i aneksa koji su Kosovo i Srbija nedavno dogovorili u Briselu i Ohridu, kao i o važnosti daljeg doprinosa miru i stabilnosti u regionu.

Osmani je istakala da je Republika Kosovo ponovo dokazala svoju konstruktivnost u procesu i, takođe, svoju posvećenost da sprovede ono što je dogovoreno, kao ozbiljna strana i potpuno posvećena dijalogu.

Predsjednica je dodala da su očekivanja građana da će obaveze kosovskih partnera biti ispunjene, sa posebnim akcentom na integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

Osmani je postavila i pitanje glasanja u Savjetu Evrope, ističući hitnost takve odluke kao i značaj članstva u ovoj organizaciji za sve građane Republike Kosovo, bez obzira na etničku, vjersku ili drugu pripadnost.

Osmani i Tajani saglasili su se o daljem produbljivanju odnosa između dvije zemlje, proširenju nivoa sporazuma o saradnji u različitim oblastima, uključujući priznavanje kosovskih vozačkih dozvola, kao i unapređenje ekonomske saradnje kroz poslovni forum koji će uskoro biti organizovan između Kosova i Italije.

Predsjednica je obavestila zamjenika italijanskog premijera o posjeti Kalabriji gdje živi zajednica Arbreša. Ona je govorila o važnosti daljeg promovisanja i negovanja očuvanja kulture i identiteta Arbreša u Italiji, kao i o zajedničkim projektima koji se mogu pokrenuti sa ovim ciljem između institucija Kosova i institucija Italije.

(TRT Balkan)