Connect with us

Kosovo

Institut za pravosuđe: Bez očekivanih rezultata u borbi protiv korupcije na Kosovu

Objavljeno

-

Kosovo tokom 2022. godine nije postiglo očekivane rezultate u borbi protiv korupcije, koja ostaje izazov za pravosudni sistem, pokazao je izvještaj “Neuspjeh pravosuđa u borbi protiv korupcije“ Kosovskog instituta za pravosuđe, prenosi Gazeta eskpres.

Prema nalazima iz izvještaja, koji je danas predstavljen, državni tužilac je nazadovao u rešavanju slučajeva korupcije, jer je broj nerješenih predmeta značajno povećan, što je slučaj i u sudovima.

Viši istraživač ovog Instituta, Gezim Šalja rekao je da je državni tužilac prošle godine rešio 826 slučaja, od 1.140 koliko je primio.

On je naveo i da je državni tužilac tokom prošle godine optužio 98 osoba za različita krivična djela korupcije. Najviše optužnica podiglo je Specijalno tužilaštvo Kosova (25), a zatim Osnovno tužilaštvo Prištine (19), dok je najmanji broj optuženih za korupciju pred Osnovnim tužilaštvom u Ferizaju (3).

Međutim, od 98 optuženih za korupciju, samo njih osam pripada “visokom profilu”, od kojih je samo jedan optužen za vrijeme svog mandata, naveo je Šalja.

U pogledu dokaza Tužilaštva, Šalja je konstatovao da su od 20 optužnica koje su analizirali, odabranih metodom slučajnog izbora, utvrdili da ni u jednoj od njih državni tužilac nije primenio “prikrivene mjere” tokom istrage.

Dodao je da državni tužilac vodi administrativnu istragu u slučajevima korupcije, a ne krivičnu.

Istraživač Ljavdim Makšana rekao je da je došlo do nazadovanja u pogledu efikasnosti postupanja sudova u slučajevima korupcije i da prvostepeni sudovi nisu uspjeli da riješe onoliko predmeta koliko su prihvatili, pa se, samim tim, povećao broj nerješenih slučajeva.

Naveo je da su sudovi početkom 2022. godine imali u radu 275 slučajeva korupcije, a i pored cilja da se taj broj smanji, na kraju prošle godine broj je povećan za osam predmeta, dok je broj optuženih porastao na 11 osoba.

Dodao je da je zabiilježeno nazadovanje i u pogledu efikasnosti u rešavanju predmeta u Apelacionom sudu, jer je na početku 2022. bilo osam zaostalih nerješenih predmeta, a na kraju prošle godine – 19.

Kada je riječ o kaznenoj politici u slučajevima korupcije, u većini slučajeva izrečene kazne su novčane, a blage i niske kazne šalju negativnu poruku građanima, konstatuje se u Izvještaju.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)