Connect with us

Kosovo

Osmani: Dijalog sa Srbijom nije prioritet, ali se on mora završiti međusobnim priznanjem

Objavljeno

-

Vršilac dužnosti predsjednice Kosova Vjosa Osmani izjavila je da dijalog Kosovo i Srbija neće biti prvi prioritet buduće vlade Kosova i naglasila da će proces dijaloga biti u fokusu nove vlade i da bi on trebalo da bude završen uz uzajamno priznanje i poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i ustavnog poretka, prenosi Gazeta Ekspres.

Osmani tvrdi da su raniji lideri sa Kosova svoje neuspjehe u upravljanju zemljom sakrivali iza teme dijaloga Beograda i Prištine.

“Dugo su svakodnevni i akutniji problemi građana Kosova ostavljani po strani, dok su se prošli lideri Kosova sakrivali iza teme dijaloga, maskirajući neuspehe u zemlji. Ne smemo dopustiti da se to ponovi. Našim građanima su potrebni pravdu i rad, a naša je dužnost da im to i omogućimo. Dijalog sa Srbijom će takođe biti naš fokus i pobrinućemo se da naša zemlja pokaže spremnost da se konstruktivno uključi u ovaj važan proces. Proces se mora zaključiti uzajamnim priznavanjem i poštovanjem teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Kosova,” rekla je Osmani.

Osmani naglašava da Kosovo oduvek uživa podršku SAD i veruje da će se novi američki predsednik Džo Bajden angažovati na pitanjima sa kojima se Kosovo danas suočava.

„Naša nova republika oduvek je bila privilegovana podrškom Sjedinjenih Država. Ali nije iznenađenje da su naši ljudi sretni što vide predsednika Bajdena u Beloj kući zajedno s potpredsednikom Harisom. Predsednik Bajden je govorio u naše ime tokom 1990-ih kada naš glas nije mogao da se čuje i snažno je podržavao našu nezavisnost i napore na jačanju naše državnosti. Uverena sam da će se predsednik SAD Bajden baviti problemima sa kojima se Kosovo danas suočava”, rekla je Osmani.

Vjosa Osmani se složila sa izjavama Vasfijea Krasnići Gudmana, koji je rekao da su žrtve rata na Kosovu razočarane međunarodnim pravosudnim sistemom.

„Slažem se sa Vasfijem. Pravosudni sistem kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou, nije uspeo da se obrati žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Pravda za naše žrtve rata je preduslov trajnog mira i pomirenja. Vjerujem da odgovornost čvrsto stoji na pragu Srbije. Dok se srpska vlada ne suoči sa svojom prošlošću i svojom realnošću, ne možemo imati pravdu ni u jednom sistemu. Vreme je da se srpsko rukovodstvo odmakne od mentaliteta Miloševića i prestane sa negiranjem zločina počinjenih na Kosovu ili negde drugde u bivšoj Jugoslaviji,” rekla je Osmani.

Dodala je da će sarađivati ​​sa međunarodnim institucijama i saveznicima u nabavci vakcina protiv koronavirusa i ukazala na činjenicu da je pandemija imala ozbiljan uticaj na zdravstveni sistem i ekonomiju Kosova kao i širom sveta.

Osmani je rekla da je cilj da u budućnosti Kosovo bude potpuno funkcionalna država, poznata širom sveta, bez korupcije i sa živahnom demokratijom.

(Gazeta ekspres, Kosovo online)

Advertisement
Komentariši

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply